ua en ru

Великобританія виплатила 22,7 млн дол. 205 іракцям, постраждалим від поганого поводження з боку військових

Великобританія виплатила 22,7 млн дол. компенсацій 205 іракцям, постраждалим від поганого поводження з боку британських військовослужбовців. В 2012 р. Міністерство оборони королівства витратило на компенсації 13,4 млн дол., які були виплачені 162 громадянам Іраку, передає Al-Jazeera. Середня сума виплат склала 113 тис. 500 дол. на кожного позивача плюс адміністративні витрати. Позови уряду пов'язані з п'ятирічним періодом окупації південному сходу Іраку британським військовим контингентом в 2003-2008 рр.

Велика частина тих, хто звернувся в суд - чоловіки. Вони стверджують, що британські військовослужбовці вдавалися до побиття, загроз, позбавлення сну перед допитами.

У 2010 р. Міністерство оборони Великобританії створило колегію з вивчення іракських претензій (Iraq Historical Allegations Team, IHAT). У завдання колегії входить можливість висунення проти винних у знущаннях військовослужбовців кримінальних звинувачень. Особливу увагу Колегія приділяє Спільній передовий команді за опитуваннями (Joint Forward Interrogation Team, JFIT). До теперішнього часу під слідством знаходилося троє військовослужбовців, проте прокурори не знайшли підстав на висунення проти них звинувачень у військових злочинах.

Читайте також: В Іраку міністр фінансів звинуватив ополченців і прем'єр-міністра у викраденні співробітників