ua en ru

Великобританія переконала банки збільшити кредитування і зменшити бонуси співробітникам

Британська влада досягли угоди з найбільшими банками країни. В обмін на припинення критики з боку чиновників банки обіцяють урізати бонуси і збільшити кредитування економіки, пише РБК daily.
У рамках угоди, яку британська преса прозвала "Проект Мерлін", найбільші британські банки пообіцяли збільшити кредитування економіки з 179 млрд до 190 млрд фунтів (305 млрд дол), заявив вчора міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн. 76 млрд з цієї суми підуть на кредитування малого бізнесу. В угоді беруть участь Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland і Lloyds. Вони також виділять 1,2 млрд фунтів на підтримку регіонального розвитку. Узгодження умов зайняло у влади і банків два місяці.
Банки також пообіцяли владі скоротити виплату преміальних своїм співробітникам. "Чотири найбільші британські банки також погодилися, що загальні бонуси їх британським співробітникам будуть менше, ніж у минулому році, і менше, ніж вони були б, якби не було сьогоднішньої угоди", - заявив Дж.Осборн. За підсумками 2009 р. британські банкіри, за оцінкою Center for Economics & Business Research, отримали 7,3 млрд фунтів преміальних. У RBS і Lloyds, контрольний пакет яких належить уряду, максимальні бонуси готівкою будуть обмежені 2 тис. фунтів. Останнє співробітники банків отримають акціями.
Крім цього RBS, HSBC, Barclays і Lloyds зобов'язалися розкривати дані про компенсації не тільки членам ради директорів, але й п'яти наступним за ними менеджерам. Мова, однак, не йде про їх імена. За словами Дж.Осборна, Британія стане передовою країною у світі з точки зору прозорості преміальних. До 2012 р. Великобританія хоче зробити публічними дані про винагороду восьми найбільш високо оплачуваних працівників кожного з великих банків.
В обмін на поступки з боку банкірів влада обіцяє припинити хвилю критики на їхню адресу.