ua en ru

Великобританія не просила задіяти договір про колективну оборону, - генсек НАТО

Великобританія не просила задіяти договір про колективну оборону, - генсек НАТО Фото: Йенс Столтенберг (nato.int)

У НАТО засудили хімічну атаку у Великобританії

НАТО засудив хімічну атаку і спробу вбивства російського агента Сергія Скрипаля у Великобританії. Про це сказав у четвер, 15 березня, на прес-конференції в Брюсселі Генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг, передає Польське Радіо.

Зокрема, він зазначив, що під час атаки на території країни-НАТО, вперше з моменту її створення використано сильне речовина нервово-паралітичної дії.

"Всі союзники згодні, що це напад було явним порушенням міжнародних норм і угод. Це неприпустимо. Для цього не повинно бути місця в цивілізованому світі", - підкреслив Столтенберг.

Також генсек НАТО закликав Росію до співпраці з Великобританією і відповідей на питання уряду в Лондоні, який звинувачує Москву в організації атаки.

Крім того, шеф Альянсу запропонував Великобританії підтримку НАТО, включаючи допомогу під час розслідування. Однак відповідаючи на запитання про можливість запуску 5 статті Вашингтонського договору, що говорить про колективну оборону, Єнс Столтенберґ заявив, що "Великобританія цього не просила".

Коли Столтенберга запитали, використовуючи засіб нервово-паралітичної дії почала Росія гібридну війну, Столтенберг заявив, що така війна вже почалася, і нагадав про анексію Криму і вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, військовий альянс НАТО може задіяти 5-ю статтю Вашингтонського договору в разі гібридних атак проти Альянсу.