ua en ru

Великобританія припиняє військову торгівлю з РФ

Великобританія припиняє військову співпрацю з Росією.

Великобританія припиняє військову співпрацю з Росією. Про це заявив міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг, передає The Guardian.

Виступаючи перед британським парламентом, Хейг заявив, що Лондон тимчасово припиняє весь військовий експорт з побоювань, що це зброя і обладнання може потенційно бути використано проти України. У 2013 р. Британія продала Росії зброї на суму понад 86 млн фунтів стерлінгів (143 млн дол.), на даний момент Британія має 251 ліцензію на експорт в Росію зброї як такого, а також різних деталей амуніції, військових вертольотів, шпигунського устаткування.

Хейг також зазначив, що Великобританія готова до того, що відносини з Росією у зв'язку з ситуацією в Криму будуть не такими, якими вони були протягом останніх 20 років. Політик сказав, що це не те, чого Великобританія хоче, однак, безсумнівно, відносини з Москвою постраждають, і Лондон "не буде ухилятися від цих наслідків". Нинішня криза призведе до повернення якщо не "холодної", то як мінімум "холоднуватої" війни, вважає Хейг.

Британський політик також запевнив, що Великобританія буде сприяти роботі над третім раундом" санкцій проти Росії. Очікується, що третій пакет санкцій ЄС буде включати в себе широкі економічні обмежувальні заходи проти Росії, і Великобританія буде намагатися переконати колег по ЄС прийняти їх як можна швидше.

Глава британського МЗС зазначив, що йому "дуже шкода було чути, що президент Путін сьогодні вибрав шлях ізоляції, відмовивши громадянам своєї країни і Криму в інтеграції з міжнародним співтовариством і повноцінне членство у низці міжнародних організацій".

Він також припустив, що G7 тепер, ймовірно, буде зустрічатися без Росії, проте остаточне рішення щодо статусу Росії у "Великій вісімці", сказав Хейг, повинно бути прийнято на зустрічі міністрів закордонних справ "сімки" в наступному місяці.

Глава британського МЗС висловив побоювання, що будь-яка провокація де-небудь в Україні може бути використана Росією як привід для подальшої військової ескалації. На його думку, поки що дії Росії в Криму продовжують політику Москви в Південній Осетії, Абхазії та Придністров'я.