ua en ru

Великобританія і Франція ведуть переговори про спільне використання авіаносців

Представники військово-морських сил (ВМС) Великобританії і Франції ведуть переговори про спільне використання авіаносців у рамках співпраці двох країн у військовій сфері. Зокрема, мова йде про один французький і два британські авіаносці, які будуть нести чергування почергово і захищатимуть територіальну цілісність обох країн, передає РБК з посиланням на Associated Press. Тим часом у військовому відомстві Сполученого Королівства дану інформацію в пресі відмовилися підтвердити, назвавши статтю "лише припущенням".
Відзначимо, що і Великобританія і Франція опинилися в непростому положенні і змушені вживати серйозних заходів зі скорочення бюджетного дефіциту. Державні витрати можуть бути скорочені за рахунок видатків на оборону. У зв'язку з цим пропозицію про спільне використання дорогих військових кораблів, основною ударною силою яких є палубна авіація, могло б допомогти урядам обох країн частково вирішити їхні фінансові проблеми.
Більш того, як повідомляють британські ЗМІ, у випадку досягнення домовленості між представниками військових міністерств обох країн Великобританія зможе відмовитися від будівництва одного з двох нових авіаносців, що обійдеться бюджету країни в 5,2 млрд фунтів стерлінгів (6,3 млрд євро). Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і Президент Франції Ніколя Саркозі зустрінуться восени 2010 р. на спеціальному саміті і озвучать свою позицію з даного питання.