ua en ru

Великобританія і Франція розкритикували позицію Росії щодо Сирії

Великобританія і Франція розкритикували позицію Росії щодо Сирії Фото: Борис Джонсон обурений діями РФ у Радбезі ООН

Зокрема за рішення РФ накласти вето на резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії

Глава МЗС Великобританії Борис Джонсон спільно з главою МЗС Франції Жан-Марком Еро розкритикували рішення Росії накласти вето на резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії. Про це йдеться у їхній спільній статті для The Guardian.

"Ми глибоко шкодуємо, що 12 квітня Рада Безпеки ООН не змогла продемонструвати єдність. Разом із США ми запропонували резолюцію, яка засуджує цю хімічну атаку і запевняє в неупередженій підтримці команди розслідувачів хіматаки від ОЗХЗ", - йдеться в статті.

Джонсон підрахував, що Росія наклала вето на резолюцію, яка стала восьмим російським вето на резолюції щодо Сирії з 2011 року.

"Вето супроводжувалося набором хибним заяв, які прагнули посіяти сумніви у відповідальності режиму", - наголосив він.

За словами Джонсона британські вчені експерти досліджували проби загиблих у хіматаці.

"Вони дали позитивний результат на зарин або схожу на зарин речовину", - написав глава МЗС Великобританії.

Крім того, два сирійські винищувачі знаходилися в безпосередній близькості від Хан-Шейхун (місця хіматак) і в районах, із яких можливо нанести удар по місту.

"І що далі? Сирійці страждають. Рада Безпеки розділена і тому не в змозі покласти край їхнім стражданням. Ми повинні повернути єдність. Ми повинні вирішити цю жахливу кризу, яка підриває основні цінності людства", - наголошено в статті міністрів закордонних справ Франції і Великобританії.

Нагадаємо, 12 квітня Росія заблокувала проект резолюції щодо хімічної атаки в Сирії, який внесли Великобританія, США і Франція.