ua en ru

СБ схвалив виділення Албанії 425 млн дол. на підтримку економічного зростання

Світовий банк схвалив виділення Албанії позики у розмірі 425 млн дол. на підтримку економічного зростання країни в 2011-2014 рр., причому 275 млн дол. будуть виділені Міжнародним банком реконструкції і розвитку (МБРР), ще 150 млн дол. - Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК, IFC), передає РБК з посиланням на Associated Press.

Представники банку і керівництва Албанії повідомили, що кошти будуть направлені на реалізацію декількох інфраструктурних проектів, на поліпшення якості послуг охорони здоров'я, а також на інші соціальні програми, направлені на допомогу бідним верствам населення. Крім того, засоби підуть на забезпечення безпеки населення країни. Також певну частку позики витратять на боротьбу з наслідками зміни клімату, зокрема на поліпшення якості питної води і підготовку до природних катастроф.

Албанія є однією з бідних країн Європи. Вона приєдналася до Світового банку в 1991 р. Балканська держава в значній мірі постраждала від боргової кризи в Греції, оскільки саме в цій країні були сконцентровані албанські робочі мігранти, яких немало серед громадян країни.

Всі ці негативні чинники, проте, не перешкодили Албанії увійти до числа найбільш економік Європи, що швидко ростуть. Останні десять років середній показник зростання ВВП знаходився на рівні 6%, що поєднувалося з скороченням кількості громадян, що знаходяться за порогом бідності.