ua en ru

ВАСУ визнав незаконною депортацію екс-президента АРК Мєшкова

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) скасував своїм визначенням постанову Окружного адміністративного суду АРК від 13 липня 2011 р., яким екс-Президент Республіки Крим Юрій Мєшков був депортований з України.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) скасував своїм визначенням постанову Окружного адміністративного суду АРК від 13 липня 2011 р., яким екс-Президент Республіки Крим Юрій Мєшков (на фото) був депортований з України. Про це повідомила прес-служба народного фронту "Севастополь-Крим-Росія".

ВАСУ скасував також і визначення Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 8 грудня 2011 р. і направив справу за позовом головного управління СБУ в АР Крим на повторний розгляд до Окружного адміністративного суду АРК.

"ВАСУ мотивував це тим, що передбачені процесуальним законодавством межі перегляду справи в касаційній інстанції не дають їй права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені попередніми судовими інстанціями чи відхилені ними, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, збирати нові докази або додатково перевіряти докази, тому рішення судів попередніх інстанцій підлягають скасуванню з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції ", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим Вищий адміністративний суд визнав Мєшкова громадянином України: "відповідач Мєшков станом на 24 серпня 1991 - момент проголошення незалежності України постійно проживав на території цієї держави, а в період часу з 4 лютого 1994 р. по 17 березня 1995 займав пост Президента Республіки Крим. Під час розгляду апеляційним судом постанови суду першої інстанції матеріали справи містили копію листа в.о. голови Державної міграційної служби України в якому зазначено, що відповідно до ч.1 ст.3 закону України "Про громадянство України" від 18 Січень 2001 Мєшков є громадянином України ".

"Далі ВАСУ у своєму рішенні посилається на ст. 25 Конституції України, згідно з якою громадянин України не може бути вигнаний за його межі або виданий іншій державі, а також на ст.3 Протоколу 4 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка стверджує, що ніхто не може бути вислано, шляхом індивідуальних або колективних заходів, з території держави, громадянином якої він є ", - йдеться в повідомленні прес-служби.