ua en ru

ВАСУ залишив у силі указ Януковича про скасування Дня свободи

Вищий адміністративний суд україни (ВАСУ) 28 березня закрив справу за позовом голови рівненської обласної організації Української народної партії (УНП) Світлани Ніколіної про визнання незаконним указу Президента Віктора Януковича про скасування Дня свободи. Про це повідомляє радіо "Свобода".

У своєму позові, поданому до ВАСУ 6 січня, позивачка Світлана Ніколіна стверджувала, що Конституція не передбачає право Президента вводити або скасовувати державні і професійні свята, пам'ятні дати. Крім цього, на момент видання указу Януковича закон, що визначає орган, який має право встановлювати або скасовувати свята, був відсутній.

Як і на минулих засідання, що відбулися 15 лютого і 7 березня, представник відповідача вчора на слухання не з'явився. "Можливо, Віктору Януковичу не подобається День свободи, але це його особиста справа. Як Президент України, він повинен враховувати інтереси тих людей, які стояли на Майдані",- пояснила Ніколіна на засіданні. Вже під час розгляду справи голова колегії суддів Михайло Зайцев зазначив, що трактування статей Конституції не належить до компетенції адміністративних судів.

Посилаючись на ст. 18, 157, 159, 163, 169, 171 (1) Кодексу адміністративного судочинства, колегія ухвалила рішення про закриття справи. При цьому судді зобов'язалися роз'яснити зацікавленим особам їх право звернення до Конституційного суду (КС), який може виносити рішення щодо конституційності тих чи інших законодавчих актів.

На думку позивача, ВАСУ зняв з себе відповідальність за прийняття рішення, щоб "не розсердити Президента". "Судді два місяці намагалися знайти прийнятний спосіб повідомити Президента про те, що він не правий. Не знайшовши його, в колегії заявили, що це не належить до юрисдикції даного суду. Тоді на якій підставі було відкрито провадження у справі? Якщо позов був поданий не в той суд, про це необхідно говорити в день його подання - 6 січня",- пояснила Ніколіна. Вона повідомила, що протягом тижні вирішить з юристами, чи подавати їй повторний позов з іншими формулюваннями у ВАСУ, або відразу звертатися в КС.

День свободи, який відзначався 22 листопада, було встановлено указом Президента Віктора Ющенка в 2005 р. на згадку про події "помаранчевої революції". 30 грудня 2011 р. Президент Віктор Янукович своїм указом поєднав День свободи з Днем соборності, який відзначається 22 січня.