ua en ru

ВАСУ залишив без розгляду заяву про визнання недостовірними результатів виборів у 225-му окрузі

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) 18 листопада 2013 р. ухвалив рішення залишити без розгляду адміністративний позов голови громадської організації "Міський рух на захист прав громадян "Народний Контроль" до Центральної виборчої комісії про скасування рішення, визнання дій, бездіяльності протиправними та зобов'язання вчинити певні дії (справа про визнання недостовірними результатів виборів у одномандатному виборчому окрузі №225). Про це повідомляє прес-служба ВАСУ.

Перевіривши даний позов, суд вирішив, що він підлягає залишенню без розгляду оскільки позивачем пропущений строк звернення до суду.

Як зазначено у судовому рішенні, для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк. Початок перебігу строку звернення до адміністративного суду законодавець пов'язує з днем, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права (ст. 99 КАС України).

Згідно з пунктом 5.1 постанови пленуму ВАСУ від 1 листопада 2013 р. "Про практику застосування адміністративними судами положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом" справи щодо встановлення ЦВК результатів виборів, які виникають за межами виборчого процесу, розглядаються за загальними правилами, а не за особливостями, визначеними статтями 172-179 КАС України.

Адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними (ст. 100 КАС України).

Ураховуючи, що адміністративний позов подано лише 14 листопада 2013 р., тобто після закінчення строків, установлених законом, а також те, що позивач не просить поновити цей строк, суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Нагадаємо, що 14 листопада 2013 р. позивач звернувся до ВАСУ із позовом, в якому зокрема просив:

- визнати протиправною бездіяльність ЦВК щодо нереагування на порушення вимог виборчого законодавства, внаслідок порушення статті 2, статті 19 закону України "Про Центральну виборчу комісію";

- відшкодувати позивачеві моральну шкоду в розмірі 1 гривні;

- визнати неможливим встановлення достовірних результатів чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року в одномандатному виборчому окрузі № 225;

- скасувати постанову ЦВК в частині реєстрації обраним народним депутатом по одномандатному виборчому окрузі № 225 Вадима Колесніченка;

- визнати необхідність проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому округу № 225;

- зобов'язати Центральну виборчу комісію вчинити дії по організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 225 у відповідності до вимог закону України "Про вибори народних депутатів України".