ua en ru

ВАСУ спростував інформацію про надання ним дозволу на скасування Конституції АРК

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) спростував інформацію про надання ним дозволу на скасування у судовому порядку Конституції Автономної Республіки Крим. Про це повідомляє прес-служба ВАСУ.

Як йдеться у повідомленні, ВАСУ дійсно розглянув касаційну скаргу голови Верховної Ради Автономної Республіки Крим на ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 25 січня 2011 р. у справі за позовом N до голови ВР АРК про скасування постанови, нормативно-правового акту (щодо Конституції АРК). Але предмет розгляду стосувався виключно процесуальних дій суду першої інстанції.

Так, у своїй ухвалі ВАСУ зазначає, що суд першої інстанції помилково залишив без розгляду позовну заяву з підстав пропуску строку звернення до суду. Разом з тим, колегія суддів ВАСУ дійшла висновку, що касаційну скаргу слід відхилити, оскільки рішення суду апеляційної інстанції ухвалено з додержанням норм процесуального права і правова оцінка обставинам у справі дана вірно.
Таким чином колегія суддів ВАСУ досліджувала виключно застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм процесуального права.

"Жодних юридичних висновків або фахових оцінок щодо можливості скасування у судовому порядку Конституції АРК ВАСУ ані у своїх рішеннях, ані в офіційних документах, ані жодним іншим чином не надавав", - наголошує прес-служба.

Як повідомляє видання "Комерсант-Україна", мета позову активіста проросійської громадської організації "Севастополь-Крим-Росія" Валерія Под'ячого - в судовому порядку відновити дію Конституції Криму 1992 року, згідно з якою республіка перебувала в конфедеративних відносинах з Україною. На думку експертів, ці спроби не мають перспектив, оскільки прийняття подібних рішень не входить до компетенції судів.

На думку Валерія Под'ячого, прийнята в 1998 р. дійсна Конституція АРК порушує низку міжнародних документів, зокрема Конвенцію ООН про права людини. "У Конвенції зазначено, що будь-яка людина має право брати участь в управлінні державою, а воля народу є основою будь-якого права держави. У Криму ж це не дотримується, оскільки на референдумі 1991 року більшість кримчан проголосувала за відтворення Кримської АРСР, що автоматично означало єднання з Росією , а не з Україною", - заявив Под'ячий. На його думку, повернення до конституцією 1992 р. дозволить Криму самостійно укладати договори з Україною і з Росією в різних сферах діяльності."Хоче Чорноморський флот вічно стояти в Севастополі - нехай стоїть, але це питання має вирішуватися в Сімферополі, а не в Києві", - вважає Под'ячий.

Заступник голови Верховної ради АРК Григорій Йоффе вважає вимоги пана Под'ячого несерйозними. Він нагадує, що Конституція Криму є повноправним законом України. Крім того, цей закон пройшов перевірку в Конституційному суді, який чітко заявив, що документ відповідає всім вимогам Конституції України. "Цей непотрібну бульбашку роздмухують політичні пігмеї і політичні шулери для того, щоб привернути до себе увагу й одержати за це якихось кілька срібників", - заявив Йоффе. Її підтримує заступник голови меджлісу кримсько-татарського народу Рефат Чубаров. За його словами, кримські татари, "на відміну від проросійських сепаратистів, завжди стояли на позиціях, що Крим - це невід'ємна частина Україні".

Народний депутат Леонід Грач (позафракційний), який був у 1998 р. головою Верховної ради АРК і керував процесом розробки та прийняття Конституції 1998 р., вважає, що скасовувати і приймати нову Конституцію може тільки парламент автономії. "З такими ініціативами виступають політичні трупи, які живляться за рахунок Росії", - заявив Грач. Схожої думки дотримується і суддя Конституційного суду у відставці Микола Козюбра. Він украй скептично ставиться до перспектив судового розгляду даного позову в Окружному адміністративному суді АРК. На думку Козюбри, прийняття таких рішень не входить до компетенції жодного судового органу. "Змінювати Конституцію має Верховна рада Криму із затвердженням Верховною Радою, і то лише в тому випадку, якщо зміни не суперечать основному закону країни. Конституція Криму 1992 р. не відповідає Конституції України, і перспектив у цієї справи немає", - заявив Козюбра.