ua en ru

ВАСУ: Позбавлення мандатів Балоги і Домбровського не слід ототожнювати з достроковим припиненням повноважень

Позбавлення мандатів народних депутатів Павла Балоги (на фото справа) і Олександра Домбровського не слід ототожнювати з достроковим припиненням повноважень. Про це йдеться у постанові Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), який надала прес-служба партії "Єдиний центр".

"Відсутність у Кодексі адміністративного судочинства України спеціальних норм, які могли б бути застосовані для розгляду справи про порушення (під час виборів) ... але підтвердження яких було отримано ... після завершення виборчого процесу не може бути приводом для того, щоб відмовити особі у доступі до правосуддя та можливості доведення порушення свого права на вільні вибори", - йдеться у постанові ВАСУ.

Зазначимо, виборчий процес завершується через 15 днів після дня офіційного оприлюднення результатів виборів

Крім того, у постанові ВАСУ зазначається, що "статус народного депутата є похідним від законності обрання особи народним депутатом".

"Особа може бути визнана такою, що позбавлена статусу та повноважень народного депутата за умови визнання нелегітимним одного з етапів виборчого процесу, в тому числі в разі визнання недостовірними даних, занесених до протоколу ЦВК про результати виборі, і, як наслідок, неправомірного визнання особи обраною народним депутатом... Безпідставно ототожнювати визнання відсутності статусу та повноважень народних депутатів України та процедуру дострокового припинення повноважень народного депутата, яка передбачена статтею 81 Конституції України".

Крім цього, у постанові описуються факти порушень на виборчих округах, де перемогли Балога та Домбровський.

Як йдеться у постанові МВС 1 лютого поінформувало ЦВК про виявлення порушення виборчого законодавства на відповідних округах.

Зазначимо, сьогодні спікер Верховної Ради Володимир Рибак звернувся до КСУ із запитом щодо конституційності даної постанови ВАСУ. Рибак зазначив, що Балога і Домбровський здійснюватимуть повноваження народних депутатів до рішення КСУ.

Депутати від опозиції вважають дії ВАСУ тиском на позафракційних депутатів, щоб змусити їх вступити до провладних політичних сил.

По темі: Суд позбавив депутатських повноважень Павла Балогу і Олександра Домбровського