ua en ru

Варшава хоче усунути "Газпром" від контролю над польською ділянкою газопроводу, - ЗМІ

Польща має намір усунути «Газпром» від контролю над ділянкою газопроводу, що проходить через територію країни, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на «Комерсант».
Як повідомляють ЗМІ, Варшава пропонує «в рамках реалізації положень Третього енергопакету ЄС» передати під контроль польської державної компанії Gaz-System управління місцевою ділянкою газопроводу Ямал - Європа потужністю 33 млрд куб. м. Раніше аналогічна інформація з'явилася в польських ЗМІ, у тому числі - в газеті Rzeczpospolita.
«Існує вимога, що подібна інфраструктура повинна управлятися незалежним органом і бути доступна третім сторонам. Ми хочемо бути впевнені, що цей газопровід не буде використовуватися лише однієї - двома компаніями», - заявив представник Єврокомісії Джозеф Еннон. Польща вже розробила план виведення польської ділянки газопроводу з-під контролю «Газпрому».
Тим часом «Газпром» згоден укласти угоду з Gaz-System лише як з технічним оператором. «Ми запропонували полякам укласти операторське угоду з технічного забезпечення газопроводу, щоб інші функції залишилися у веденні Europolgaz. Але Gaz-System хоче управляти газопроводом повністю», - розповів в менеджер «Газпрому».
Прес-секретар Gaz-System Малгожата Полковская повідомила, що ця компанія вже передала польському регулятору URE (Urzad Regulacji Energetyki) свій варіант операторської угоди з компанією Europolgaz, яка володіє 684 км газопроводу Ямал - Європа і є спільною власністю «Газпрому» і польських концернів PGNiG (48%) і Gaz-Trading (4%).
Представники URE заявили, що якщо сторонам до 11 вересня не вдасться залагодити питання на корпоративному рівні, його рішенням займеться польський регулятор. У цьому випадку протягом півроку (з 12 березня 2011 р.) керувати польською ділянкою газопроводу Ямал - Європа буде Gaz-System на умовах, встановлених URE. Свої дії польська сторона обумовлює вимогами ЄС з Третьому енергопакеті.