ua en ru

Vanco перепродасть своє право на розробку і видобуток вуглеводнів після підписання угоди з Кабміном, - Т.Стецьків

Після підписання нової угоди про розподіл продукції з компанією Vanco Prykerchenska, компанія перепродасть своє право на розробку і видобуток вуглеводнів. Таку думку "Дзеркалу тижня" висловив член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від блоку НУНС Тарас Стецьків.
"Як тільки після підписання нового УРП Vanco Prykerchenska знайде на пробному бурінні газ чи нафту, запевняю вас, вона перепродасть своє право на розробку і видобуток вуглеводнів однієї з великих транснаціональних компаній або приверне її як спів інвестора", - зазначив Т.Стецьків.
У той же час заступник міністра охорони навколишнього природного середовища Дмитро Мормуль заявив, що суттєвих змін в угоді про розподіл продукції з компанією Vanco Prykerchenska не передбачається: "Якщо переговори завершаться успішно і мирову угоду буде підписано, Vanco Prykerchenska зможе відновити діяльність на підставі раніше укладеної угоди про розподіл продукції. Істотних змін в цій угоді не буде".
За словами заступника міністра, "влітку 2010 р. Кабінет міністрів України та компанія Vanco Prykerchenska спільно звернулися до Стокгольмського арбітражу з клопотанням про призупинення розгляду позову Vanco до держави Україна в особі Кабміну для пошуку мирного врегулювання. Своїм протокольним рішенням ... Кабмін визначив, що імперативною умовою такої мирової угоди повинна бути відмова Vanco Prykerchenska від будь-яких майнових вимог до держави України. Якщо переговори завершаться успішно і мирову угоду буде підписано, Vanco Prykerchenska зможе відновити діяльність на підставі раніше укладеної угоди про розподіл продукції".
"Базові умови операції - ліцензійна ділянка, програма робіт з пошуку і видобутку і пропорції розподілу продукції не є і не будуть предметом переговорів", - запевняє Д.Мормуль.
Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявив, що уряд України і компанія Vanco Prykerchenska Ltd. (Британські Віргінські о-ви) мають намір найближчим часом підписати мирову угоду, попередній текст документа вже готовий.