ua en ru

Ван Ромпей пропонує скоротити бюджет ЄС на 2014-2020 рр. на 80 млрд євро

Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей виніс на обговорення компромісний проект бюджету Євросоюзу на 2014-2020 рр., згідно з яким пропонується скоротити витрати на 80 млрд євро, повідомляє Reuters.

Великобританія погрожує накласти вето на семирічний бюджет, стверджуючи, що ЄС повинен обмежити витрати у світлі заходів економії, прийнятих національними урядами. Німеччина, Швеція і Нідерланди вимагають подібних обмежень.

Проект бюджету обговорять лідери ЄС, які хочуть досягти домовленості на саміті 22-23 листопада.
У новому проекті збережено положення про щорічні виплати бюджетних пільг Великобританії в якості компенсації за порівняно невелику суму сільськогосподарських субсидій, які вона отримує. Цей платіж обурює багато інших країн, але вони визнають, що буде складно з політичної точки зору відмовити їй у цьому.

Згідно з цією пропозицією, всі країни ЄС розділять ці витрати. Це означає, що Великобританії доведеться платити за повернення грошей самій собі, що трохи знизить її вигоду. Німеччина, Нідерланди та Швеція отримають виплати, які їм компенсують вартість британської пільги.

Новий план також захищає витрати ЄС на такі потреби, як науково-дослідницька база та енергетична інфраструктура. Вони будуть фінансуватися за рахунок більш традиційних галузей, таких як сільське господарство. Це повинно заспокоїти північні європейські держави, які стверджують, що концепція бюджету застаріла.

Але пропозиція скоротити сільськогосподарські субсидії швидко викликала невдоволення їх основного одержувача - Франції.

"Ми не приймаємо пропозицію скоротити на 25 мільярдів євро (32 млрд дол.) гроші для Єдиної аграрної політики, яку ми розглядаємо як захід для зростання", - сказав міністр Франції з європейських питань Бернар Казенев.

Ще більш значне скорочення коштів для найбідніших регіонів, ймовірно, викличе подібний опір в південних і східних країнах Європи, таких, як Греція, Італія і Чеська республіка.

Але скорочення на 80 млрд євро, запропоноване Ван Ромпеєм, менше, ніж зниження витрат на 100-200 млрд, якого хочуть Великобританія, Німеччина, Швеція і Нідерланди.

"Переглянута пропозиція являє собою кілька маленьких кроків у вірному напрямку, але цього недостатньо, - сказала міністр Швеції у справах ЄС Біргитта Олссон. - Нам потрібна чітка модель скорочення сільськогосподарських субсидій".

План бюджету також передбачає, що дві третини надходжень від нового податку на фінансові транзакції, який планують ввести десяток країн ЄС, будуть направлятися прямо в бюджет ЄС. Але ця ідея навряд чи отримає підтримку більшості зацікавлених країн, включаючи Німеччину.

Великобританія вимагає скоротити семирічний бюджетний цикл до п'яти років, що, за словами дипломатів ЄС, може стати основою "плану Б", у випадку, якщо в листопаді не буде досягнуто угоди.

"Подивіться на останній бюджет ЄС. Економічна обстановка, в якій бюджет був узгоджений у 2005 році, була приведена в повний безлад фінансовою кризою, - сказав міністр Великобританії з питань Європи Девід Лідінгтон німецькій газеті Die Zeit. - Це здається гарним приводом, щоб подумати про більш короткий період".

Читайте також: Дефіцит бюджету єврозони в 2011 р. знизився до 4,1% ВВП, держборг виріс до 87,3% ВВП, - переглянуті дані