ua en ru

Валютні ОВДП для населення є надзвичайно перспективним інструментом, - НБУ

Національний банк України (НБУ) вважає валютні облігації внутрішніх державних позик (ОВДП) для населення надзвичайно перспективним інстументом для українського фінансового ринку. Таку думку Нацбанку висловив директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

"За станом на 1 лютого 2012 р. валютні банківські вклади фізичних осіб (у доларовому еквіваленті) в Україні становлять 18,8 млрд дол., а обсяг готівкової валюти поза банками - ще більший. Ці кошти повинні працювати на благо економіки України, і валютні ОВДП здатні привабити значну їх частину. Випуск валютних ОВДП дасть змогу залучити значні кошти в економіку України, зменшити вартість валютних запозичень, позитивно вплине на платіжний баланс та сприятиме розвитку всього фондового ринку України", - відзначив Дубихвіст.

З початку 2012 р. надходження від розміщення на первинних аукціонах ОВДП, номінованих в іноземній валюті, становили 279 млн дол. Сьогодні купувати валютні ОВДП можуть як юридичні, так і фізичні особи.

"Наразі Національний банк України спостерігає значний інтерес з боку населення до цього інструменту і веде діалог з Міністерством фінансів України з метою спрощення процедури інвестування у валютні ОВДП для фізичних осіб", - сказав Дубихвіст.

Також він нагадав, що з початку року середньозважена дохідність валютних ОВДП становить 9,27% річних і є вищою порівняно з валютними депозитами. У разі потреби валютні ОВДП можуть виступити і як застава за кредитом. Фізичні особи звільнені від сплати податку з відсотків, що нараховуються на валютні ОВДП, а на весь випуск валютних ОВДП діє повна стовідсоткова державна гарантія.