ua en ru

Валютні кредити, велика приватизація та оборонка. Що Рада розглядатиме цього тижня

Валютні кредити, велика приватизація та оборонка. Що Рада розглядатиме цього тижня Фото: Олександр Корнієнко (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Вирішити, як випускники здаватимуть ЗНО, розблокувати велику приватизацію, врятувати валютних позичальників від зловживань кредиторів, дати можливість гідно ховати захисників, що загинули на фронті і нарешті завершити земельну реформу, а зокрема передати землі громадам. Цими і не тільки питаннями займеться Верховна рада вже з 13 квітня.

Про це заявив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко у ході погоджувальної ради парламенту.

Як наголосив Корнієнко, у цей непростий для країни час, коли в нас два фронти: на Сході та пандемія коронавірусу всередині країни, парламент має працювати.

"Це позиція партії "Слуга народу" і ми будемо її послідовно відстоювати. Парламент має виконувати ті завдання, які поставив перед ним український народ", - сказав він.

Стосовно ситуації на Донбасі - Корнієнко зауважив про агресивну риторику з боку російських високопосадовців і стягування військ до українських кордонів. За його словами, йде нагнітання ситуації, проте в України є потужна коаліція міжнародної підтримки.

"Це виклик для нашої армії, економіки, обороноздатності, системи державної влади. Водночас треба розуміти, що Україна - мирна країна, і не буде нападати перша. Іншого шляху, окрім політико-дипломатичного вирішення конфлікту, ми не бачимо", - додав він.

З огляду на таку ситуацію, на чергових засіданнях депутати працюватимуть далі над земельною реформою - правками до законопроекту №2194. Йдеться про передачу землі у власність територіальних громад. Після успішної реформи децентралізації, людям треба дати ресурс для збільшення своїх бюджетів. І цим ресурсом є земля, яку треба передати, зазначають у "Слузі народу".

Водночас на позачергових засіданнях депутати візьмуться за пакет законів, термінового ухвалення яких вимагає країна. 153 необхідних підписів за проведення позачергового засідання Верховної ради у вівторок, 13 квітня, вже зібрано.

Так, депутати планують розглянути законопроєкт про вдосконалення процедури оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО та ЄС (№4210). Його ухвалення сприятиме запровадженню комплексного підходу та оптимізації процесів планування у сферах національної безпеки і оборони. Це важливо особливо в умовах агресії з боку РФ.

Серед важливих питань - унормувати проходження військового поховального ритуалу (№4636-1). Це дозволить організовувати гідний похорон захисникам, що загинули на фронті - зі всіма військовими почестями в кожному обласному центрі.

Також планують розблокувати велику приватизацію, яку перед тим заблокувала одна з партій своєю постановою. Це потрібно для того, щоб Україна могла оголошувати торги та наповнювати бюджет.

Вирішуватимуть депутати і як випускникам цього року складати ЗНО (№5014).

Зараз пропонують звільнити тих випускників, які не планують вступати у ВНЗ, від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації. Корнієнко зауважив, що минулого року була така ж практика і це дозволило на 15% зменшити завантаженість центрів оцінювання знань, що вкрай важливо в період пандемії.

На порядку денному депутатів також законопроект №4475. Він дозволить захистити українців, які мають борги за кредитами в іноземній валюті, від зловживань з боку кредиторів. Голова партії нагадав, що якраз 21 квітня спливає мораторій на стягнення заборгованості з валютних позичальників, тож цю ситуацію треба виправити терміново.

Стосовно години запитань до уряду, вирішили заслухати голову МОЗ Максима Степанова. Він має надати інформацію вдосконалення національного плану вакцинації, що відбувається з додатковими вакцинами, що роблять для того, аби збільшити довіру людей до вакцинації.