ua en ru

Вакцинація від COVID-19 позачергово: кому йдуть залишки Covieshield

Вакцинація від COVID-19 позачергово: кому йдуть залишки Covieshield Фото: вакцина Covisield (РБК-Україна)

Міністерство охорони здоров'я з метою популяризації вакцинації ще 1 березня видало наказ про те, як витратити залишки доз вакцин проти коронавірусу. Позачергово дозволили прищеплювати громадських діячів, діячів культури та спорту, лідерів релігійних громад.

За словами члена оперативного штабу МОЗ, голови Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, ще під час тренінгів мобільним бригадам говорили, як поступати з залишками доз у флаконах.

"Ми рекомендуємо колегам: наше завдання провакцинувати в першу чергу тих, хто не хворів. Далі пропонуємо вакцинуватися медпрацівникам, які перехворіли менше ніж півроку тому. Якщо є одна або декілька доз у флаконі, а охочих щепитися на місці більше немає, тоді пропонують іншому персоналу в лікарні - наприклад, ліфтеру, секретаря, бухгалтера і так далі", - пояснив імунолог.

Він зазначив, що відбір тих, кому дістануться решта дози - прерогатива в основному регіональних координаторів.

При цьому координатор з вакцинації в Києві, начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги департаменту охорони здоров'я КМДА Василь Животенюк пояснив, як проходить цей процес.

"Припустимо, я їду в лікарню №3, поруч з нею Пологовий будинок №6, ЦПМСД №2 Дніпровського району. Я відразу їм дзвоню і питаю, чи є у них охочі зробити щеплення. Так, є. Кажу: будьте напоготові, можливо, мені знадобляться кілька людей. І коли вакцинація підходить до кінця і я бачу, що у мене кратність до десяти не виходить, я дзвоню комусь з них і прошу надіслати, наприклад, двох людей", - роз'яснив Жовотенюк.

Якщо бажаючих на місці немає, то він може запропонувати решту дози комусь із публічних людей, політиків і журналістів. Ніякої спеціальної черги для них не передбачено. Їх доводиться підшукувати в екстреному режимі або мати заготовлені контакти тих з них, хто не проти зробити щеплення.