ua en ru

ВАКС і САП підтвердили відсутність складу злочину у справі "Роттердам+", - адвокат

ВАКС і САП підтвердили відсутність складу злочину у справі "Роттердам+", - адвокат Фото: ВАКС (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Вищий антикорупційний суд (ВАКС) поставили крапку у справі "Роттердам+", остаточно визнавши відсутність у ньому будь-якого складу злочину.

Про це повідомила адвокат сторони захисту Наталія Дригваль в ефірі телеканалу ZIK.

"Орган досудового розслідування чітко визнав те, що довести наявність складу злочину не представило можливим. Вичерпані всі можливі засоби. Про що це говорить? Про те, що протягом року з моменту пред'явлення підозри слідство звернулося в усі державні експертні установи для проведення експертизи і отримав негативні результати і неможливість довести наявність шкоди. Тому, я вважаю, в цій справі поставлено крапку", - повідомила адвокат.

Дригваль також зазначила, що будь-які спроби відновити це розслідування безперспективні, оскільки максимально допустимі строки досудового розслідування вже минули і ні практично, ні теоретично встановити склад злочину вже неможливо.

При цьому НАБУ всіма способами намагається реабілітуватися за безрезультатне і надумане розслідування справи "Роттердам+" протягом майже 4 років.

"НАБУ кожен раз намагається отримати реванш і оскаржити цю постанову багаторазово. Таке йде дуже цинічне, насильницьке продавлювання цієї справи", - додала адвокат.

Нагадаємо, 24 вересня Вищий антикорупційний суд, розглянувши позов екс-нардепа Чумака, підтвердив законність рішення САП про закриття справи "Роттердам+".

Суд визнав, що прокурор САП прийняв рішення про закриття справи відповідно до чинного законодавства і після належного аналізу всіх зібраних слідством за 3,5 року матеріалів.

Справу "Роттердам+" було закрито прокуратурою 27 серпня 2020 через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули "Роттердам+". До цього також жодна державна експертиза, проведена як за ініціативою НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитку.

Формула "Роттердам+" діяла у 2016-2019 роках для визначення ринкової вартості вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії, і припинила дію з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промислових споживачів зросла.