ua en ru

В.Ющенко ініціює створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму.

Президент України Віктор Ющенко ініціює створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму, керуючись статутом Нюрнберзького міжнародного трибуналу 1946 р., Міжнародною конвенцією "Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього" 1948 р., Міжнародною конвенцією "Про незастосування строків давності до злочинів вчинених проти людства" 1968 р., законом України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", статтею 442 Кримінального кодексу України. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

В.Ющенко звернувся до лідерів країн Східної Європи, які постраждали від комуністичних режимів (Росії, Польщі, Грузії, країн Балтії та інших), з пропозицією підписання Міжнародної угоди про створення Міжнародного трибуналу над злочинами комунізму, у якій буде визначено принципи його утворення та діяльності, затверджено його статут.

Президент зазначив, що "судове рішення є додатковим аргументом для українського парламенту щодо запровадження кримінальної відповідальності за заперечення злочинів проти людства. Адже виправдання таких злочинів є формою співучасті у них", - сказав він.

Нагадаємо, 13 січня 2010 р. апеляційний суд м. Києва розглянув та прийняв рішення у кримінальній справі, яка розслідувалась Службою безпеки України щодо знищення голодом у 1932-33 роках на території УСРР мільйонів українських селян. Суд визнав сам факт геноциду, розкрив механізми, що були використані для масового вбивства селян.

Організаторами злочину визнано Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича, Петра Постишева, Станіслава Косіора, Власа Чубаря та Менделя Хатаєвича.