ua en ru

В.Янукович та О Лукашенко будуть разом балансувати між інтересами Москви і Брюсселя, - експерти.

Україні та Біларусі після перемоги Віктора Януковича на виборах Президента доведеться співпрацювати з огляду як на Росію, так і на Євросоюз. Така сумарна думка українських політологів, передає Deutsche Welle.
Професор політології Олексій Гарань зазначив, що номенклатурне походження Олександра Лукашенка і Віктора Януковича дозволить їм говорити на одній мові. "Відмінності будуть, в першу чергу, базуватися на тому, що Лукашенко сам є головним білоруським олігархом, тоді як Янукович буде змушений озиратися на думки бізнес-груп, що стоять за ним", - вважає експерт.
Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук переконаний у подальшому розвитку транзиту української електроенергії через Білорусь до країн Балтії. На думку О.Тодійчука, потреби цих країн будуть рости через зупинки Ігналінської АЕС. Надзвичайно корисним для України експерт назвав білоруський досвід використання біопалива. А проблема завантаження транзитних нафтових потужностей обох країн може змусити Мінськ і Київ шукати альтернативи російських енергоносіїв і докладати спільних зусиль з використання можливостей програми Євросоюзу "Східне партнерство". Зокрема, вважає О.Тодійчук, шляхом активізації контактів з постачальниками нафти з Каспійського регіону.
При цьому соціолог Віктор Небоженко вважає головною проблемою і О.Лукашенко, і В.Януковича вибудовування політики, яка дозволить максимально використовувати переваги хороших відносин з Москвою, але не допустити при цьому закриття дверей до Європи для бізнес-еліт своїх країн. В.Небоженко впевнений, що цього дуже боїться В.Янукович, для якого останнім днем президентської кар'єри буде день, коли Захід опублікує список провідних українських політиків з Партії регіонів, яким забороняється в'їзд в Шенгенську зону. "Білоруська номенклатура дуже важко переживала цей крок Брюсселя", - нагадав соціолог.
Баланс у відносинах із Заходом і Росією, з одного боку, і необхідність пошуку нових ринків і забезпечення розвитку національних економік - з іншого боку, Мінськ і Київ, на думку В.Небоженка, зможуть підтримувати за рахунок розвитку проектів щодо співпраці з країнами Чорноморського та Балтійського регіонів.