ua en ru

У США розкритикували заяви президента Афганістану.

У Держдепартаменті США піддали різкій критиці слова афганського президента Хаміда Карзая, який напередодні звинуватив ООН і Європейський союз (ЄС) у спробі привести до влади в Кабулі "маріонетковий уряд". Ці слова у Вашингтоні назвали "абсурдом", передає телеканал France 24.
Напередодні пізно ввечері Х.Карзай провів телефонну розмову з головою Держдепартаменту США Хіларі Клінтон. Як відзначають представники відомства, афганський лідер не вибачився за свої слова, і висловив подив з приводу того, що його висловлювання викликали фурор.
Нагадаємо, в кінці серпня 2009 р. в Афганістані відбулися президентські вибори, в ході яких переміг Х.Карзай. Проте ряд спостерігачів, перш за все з ООН, відзначили ряд серйозних порушень і зажадали перерахунку голосів. Після цього був призначений другий тур виборів, де суперником нинішнього афганського голови повинен був стати Абдулла Абдулла. Лише самовідвід останнього дозволив Х.Карзаю залишитися при владі.
На думку Х.Карзая, саме ці дії працівників місій ООН та ЄС були здійснені з метою проведення державного перевороту в Афганістані.
Нагадаємо, 28 березня Президент США Барак Обама прибув з незапланованим візитом до Афганістану, де зустрівся з Х.Карзаєм і зажадав від нього посилити заходи по боротьбі з корупцією.