ua en ru

До складу нової більшості до Киевоблраді увійшло 15 представників БЮТ.

У Київській обласній раді в п'ятницю, 9 квітня, було оголошено про створення депутатської групи "Київщина", куди увійшли 15 представників фракції БЮТ, і початку формування нової більшості, повідомляє "Комерсант-Україна".

Відкриваючи засідання, голова облради Володимир Майбоженко (БЮТ) оголосив про створення депутатської групи "Київщина", куди увійшли 15 депутатів фракції БЮТ, включаючи її голову Юрія Павлова. "Зараз до влади прийшла політична сила (Партія регіонів), здатна навести лад, - заявив виданню Ю.Павлов. При цьому він підкреслив, що ніхто з членів нової групи не збирається виходити з фракції БЮТ.
Слід зазначити, що більшість членів фракції БЮТ, куди входить 61 з 120 депутатів облради, на засідання не з'явилися. За інформацією видання, таким чином вони виконали рішення керівництва БЮТ зірвати позачергове засідання. У тому, що в залі зібрався 71 депутат (представники фракцій Партії регіонів, блоків Литвина, "Наша Україна", Костенко і Плюща, БЮТ і Соцпартії), перший заступник голови облради Олександр Качний (Партія регіонів) побачив "утворення нової більшості".
Коментуючи дії своїх колег з блоку, глава облради наголосив, що питання виключення членів групи "Київщина" з партії "Батьківщина" (входить в БЮТ) залишається відкритим: "По кожному з них ухвалюватиметься окреме рішення". Куратор Київської області від БЮТ народний депутат Богдан Губський висловився рішучіше. "До порушників дисципліни будуть застосовані заходи партійної дії. Їм загрожує виключення з партії, а згодом і позбавлення депутатського мандата", - сказав він.
Втім, співрозмовники видання з числа депутатів облради стверджують, що Б.Губський знав про підготовлюваний розкол у фракції. "Коли Юлія Тимошенко була прем'єр-міністром, господарем в Київській області неофіційно вважався Губський. І зрозуміло, що він цілком керував фракцією БЮТ в облраді. Навряд чи ситуація змінилася б без його відома", - наголосило джерело видання.
Питання про відставку керівництва облради було поставлене одразу після призначення нового голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, проте було заблокований фракцією БЮТ. Голосів для звільнення В.Майбоженко і зараз недостатньо. За словами А.Качного, наприкінці минулого тижня було зібрано близько 50 підписів за відставку голови облради при необхідних 81. Сам В.Майбоженко не став робити прогнози із цього приводу.
За інформацією співрозмовників видання, головними претендентами на посаду голови облради розглядаються депутати Партії регіонів Олександр Качний і Микола Урупа.