ua en ru

В.Путін запропонував Україні повномасштабне пропозицію по кооперації ядерних галузей.

Росія зробила Україні повномасштабне пропозицію по кооперації ядерних галузей. Таку пропозицію озвучив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, передає РБК.
"Тільки зараз я сформулював ще одна пропозиція, яку хотів з Вами обговорити. Мова йде про повномасштабну кооперації наших ядерних галузей, - сказав В. Путін. - Ми пропонуємо створити холдинг, який включав би в себе генерацію, атомне машинобудування і паливний цикл. Якщо українські фахівці вважатимуть, що це дуже революційна пропозиція, то ми готові діяти поетапно, за окремими кроків".
За словами В.Путіна, на першому етапі може бути об'єднання в сфері паливного циклу: "У нас є підприємства, які постійно обслуговують Україну, у вас є певні родовища, в яких ми зацікавлені". За його словами, атомне машинобудування України додано виключно роботою на російському ринку. "І ми готові будемо цю кооперацію поглиблювати і зберігати. Ну і, нарешті, з точки зору атомної енергетики Україна - унікальна в Європі країна за рівнем атомної генерації, і все це підлягає модернізації", - сказав В.Путін. На його думку, модернізація була б ефективною у кооперації з російськими підприємствами.
Також В.Путін зазначив, що Росія готова взяти активну участь у модернізації українських блоків і, у свою чергу, допустити українських партнерів до роботи на російському ринку. "У нас дуже великі плани з подвоєння генерації", - сказав він. Прем'єр також відзначив, що РФ і Україна могли б працювати разом і на ринках третіх країн при фінансовому сприянні з боку РФ і російських фінансових установ.
В свою чергу В.Янукович зазначив, що це дуже цікава пропозиція. "Ми його попередньо обговорювали з Вами і з Дмитром Анатолійовичем (Медведєвим). Побудувати підприємства з виробництва ядерного палива не тільки для наших АЕС, але і для третіх країн, для нас цікаво", - сказав він.
Президент України відзначив, що об'єднання генерацій - це питання, про яке сторони "говорили мимохідь як про майбутню перспективу". "Ми зацікавлені мати перетоки, які можуть мати навантаження. Це цікаво для України, щоб не розвивати регулюють потужності і не витрачати на це гроші", - відзначив він.