ua en ru

В переформатуванні коаліції можливі будь-які варіанти, аж до коаліції БЮТ з ПР, - експерт.

В переформатуванні коаліції можливі будь-які варіанти, аж до коаліції БЮТ з ПР, - експерт.

Коаліція буде формуватися важко, бо зараз предметом торгу є суто економічні інтереси дерибану. Про це в коментарі РБК-Україна сказав Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика».

"Розпуск парламенту у випадку відсутності коаліції - це право, а не обов'язок Президента. Я думаю, що Віктор Янукович не піде на розпуск парламенту, оскільки на дострокових виборах Партія регіонів набере значно менше голосів ніж у неї є в даний момент у парламенті. Тоді доведеться домовлятися з Сергієм Тігіпком і Арсенієм Яценюком. В свою чергу, Віктору Ющенко надзвичайно вигідні дострокові вибори в парламент, але малоймовірно, що вони відбудуться", - зазначив К.Матвієнко.

На думку експерта, з точки зору політичної логіки спікеру парламента Володимиру Литвину не варто було йти на президентські вибори. "Аналогічно в питанні коаліції Литвину не варто привертати до себе зайвої уваги, а він намагається грати провідну роль в переформатуванні. Я не думаю, що це буде йому на користь", - вважає К.Матвієнко.

Що ж стосується можливих термінів переформатування коаліції, то, зазначив аналітик, тут безвідповідально щось гарантувати. "Якщо Партія регіонів добре попрацює з «валізами аргументів», то приблизно через місяць можна очікувати на результат. І не варто забувати, що свої аргументи може викласти і Юлія Володимирівна (Тимошенко), і Ющенко, і, можливо, навіть певні позапарламентські сили. З огляду на це, у Партії регіонів ситуація зараз вкрай неприємна, я би назвав її близькою до патової" - наголосив експерт.

Він також впевнений, що в переформатуванні коаліції можливі будь-які варіанти, аж до коаліції БЮТ з ПР. "Хоча зараз це виглядає нереальним, але у випадку, якщо спробують розсістися по місцях в коаліції і знов таки не вийде, то дострокові парламентські вибори не потрібні ні БЮТ, ні ПР. А на фінансових потоках хочуть сидіти всі, наголосив К.Матвієнко. - Ще одним аргументом на користь такої коаліції є той факт, що заступник голови ВР Микола Томенко вніс проект поставнови, якою пропонував перенести вибори до місцевих органів самоуправління на березень 2011 р. Це ілюстрація того, що політичних, моральних, етичних принципів там немає. І якщо спрацює інстинкт самозбереження, то можливий крайній варіант коаліції БЮТ та ПР".