ua en ru

В.Онопенко вважає, що очолювати ВАСУ має М.Сірош.

Голова Верховного суду України Василь Онопенко вважає, що очолювати Вищий адміністративний суд України має Микола Сірош. Про це він заявив на конференції суддів адміністративних судів України, передає кореспондент РБК-Україна. Він зазначив, що закон про судоустрій однозначно врегульовує це питання: виконувати обов'язки голови ВАСУ по закінченню повноважень голови має його перший заступник. Крім того, він додав, що це питання загострили політики. «Проблеми почалися, коли в це питання втрутилися політики», - сказав він.

Мін'юст України вважає, що до внесення змін до закону про судоустрій виконувати обов'язки голови ВАСУ має Олександр Пасенюк. Про це заявив заступник міністра юстиції України Андрій Богдан. «Обов'язки голови не можуть бути делеговані ні першому заступнику, ні будь-якому іншому, закон має визначити порядок призначення на посаду голови ВАСУ. Цю точку зору підтримали член Вищої ради юстиції Володимир Колісниченко та нардеп від Партії регіонів Вадим Колісниченко.

Перший заступник голови ВСУ Петро Пилипчук вважає, що конференція суддів адміністративних судів не уповноважена приймати рішення про призначення в.о. голови ВАСУ. Також він заявив, що сьогодні О.Пасенюк має скласти свої повноваження, а виконувати обов'язки повинен або перший його заступник, або інший заступник.

В свою чергу перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Лавринович заявив, що лише ВР має повноваження надати право на призначення кандидатур на адмінпосади в судах тому, чи іншому суб'єкту. Він наголосив, що ні з'їзд, ні Рада суддів не можуть призначити в.о. голови ВАСУ як і голову ВАСУ.

Нагадаємо, сьогодні раніше О.Пасенюк заявив, що він є в.о. голови Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), але якщо конференція суддів адміністративних судів сьогодні обере іншу кандидатуру на цю посаду, то він готовий скласти свої повноваження. Також він додав, що скасував розпорядження з покладання обов'язків голови на Миколу Сіроша.