ua en ru

В.Онопенко пропонує достроково звільнити голову Вищого адмінсуду України.

Голова Верховного суду України Василь Онопенко звернувся до Ради суддів адміністративних судів України з проханням невідкладно надати рекомендацію про дострокове звільнення Олександра Пасенюка з посади голови Вищого адміністративного суду України за неналежне виконання та перевищення своїх повноважень, порушення Конституції й законів України. Про це йдеться в повідомленні Верховного суду України. За словами В.Онопенка, такі дії голови Вищого адміністративного суду України негативно позначилися на становленні й розвитку адміністративної юстиції в Україні, сприяли появі стійких негативних тенденцій в діяльності Вищого адміністративного суду України та інших адміністративних судів, обумовили відхід Вищого адміністративного суду України від визначених законом засад здійснення судочинства тощо. В.Онопенко підкреслює, що такі висновки базуються на вивченні Верховним судом України спільно з Радою суддів України стану організації та здійснення судочинства в адміністративних судах.

Голова Верховного суду України вважає, що подальше перебування О.Пасенюка на посаді голови Вищого адміністративного суду України ставить під загрозу виконання адміністративними судами їх завдань щодо здійснення правосуддя на засадах верховенства права, захисту гарантованих Конституцією України та законами прав і свобод людини та громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Нагадаємо, 24 грудня 2009 р. спливає термін повноважень діючого голови Вищого адміністративного суду України О.Пасенюка. Згідно із законодавством, подання на призначення голови Вищого адміністративного суду готує голова Верховного суду України. Водночас діюча раніше норма про те, що подану кандидатуру затверджує Президент України, була скасована рішенням Конституційного суду. Таким чином, кандидатуру має затверджувати Рада суддів України, що не передбачено законами.