ua en ru

В.Литвин виступає за ухвалення Виборчого кодексу до кінця поточної сесії.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за ухвалення Виборчого кодексу до кінця поточної сесії. Про це повідомляє прес-служба ВР.

В.Литвин повідомив, що днями керівник робочої групи з напрацювання Виборчого кодексу Юрій Ключковський ознайомив його з розробленим робочою групою проектом.

"Тепер вкрай важливо не "спалити" цю колосальну роботу. В ідеалі було б добре і виграшно, якби ми прийняли Виборчий кодекс, який би мав стабільний характер, визначав правила проведення виборів, починаючи від сільської ради і завершуючи Верховною Радою, на більш-менш осяйну перспективу", - зазначив керівник парламенту.

Водночас, сказав В.Литвин, зважаючи на "політичну складність прийняття цього документу, треба шукати компроміс, який має полягати у тому, щоб ми мали відкриті виборчі списки до Верховної Ради і мажоритарний принцип - до всіх інших місцевих органів влади".

В.Литвин також назвав прийнятною пропозицію щодо запровадження змішаної виборчої системи, коли половина складу парламенту обирається за мажоритарною системою, а половина - за відкритими виборчими списками. "Це також був би крок уперед", - сказав він.

За словами керівника парламенту, необхідно провести консультації серед політичних сил, і до переговорів, на його думку, мають бути залучені непарламентські політичні сили, "якщо ми думаємо про майбутнє, аби визначитися у головному - виборча система".

В.Литвин повідомив, що досягнуто попередньої домовленості із робочою групою з напрацювання кодексу про такий порядок розгляду цього документу: зараз він направлений для ознайомлення народним депутатам, аби у третій декаді квітня провести його презентацію, після цього - розгляд у сесійній залі з пропозицією відправити кодекс на повторне перше читання, "щоб не "спалити" цей документ, щоб у процесі обговорення за повною процедурою чітко визначитися із виборчою системою", а після цього прийняти документ у першому читанні.

"Якби ми це зробили до кінця цієї сесії, це був би величезний крок уперед", - підсумував він.