ua en ru

В.Колесниченко: Існує 5 варіантів призначення суддів на адміністративні посади.

Існує 5 варіантів призначення суддів на адміністративні посади. Про це РБК-Україна повідомив голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, коментуючи неврегульованість питання щодо призначення суддів на адміністративні посади.

"Голова ВСУ вважає, що Рада суддів вносить пропозиції, а призначаються на керівні посади судді за підписами міністра юстиції та голови ВСУ. Друга пропозиція - призначають збори суддів відповідних суддів. Третя - Президент за поданням зборів суддів і ради спеціалізованих суддів або Верховний суд (що стосується суддів загальної юрисдикції). Четверте - моя пропозиція: при Президенті буде створено комісію з питань кар'єрного росту суддів. В неї входитимуть голова ВСУ, голови спеціалізованих суддів, голова Вищої конституційної комісії (або інший член ВКК - суддя), голова комітету ВР з питань правосуддя, голова ВРЮ і голова Адміністрації Президента. Ця комісія приймає рішення щодо призначення судді на адміністративну посаду, а Президент своїм указом затверджуватиме це рішення. Існує ще один варіант: суддів на адмінпосади призначає Вища рада юстиції, оскільки на сьогодні це є найбільш незалежний суддівський орган", - заявив В.Колесниченко.

Голова ВРЮ спростував думку, що надання Президенту права затверджувати суддів на керівні посади не відповідає повноваженням голови держави, визначеним у Конституції, оскільки на сьогодні Президент має право призначати на посади суддів, тому призначення на керівні посади суддів не буде перевищенням його конституційних повноважень.