ua en ru

В Італії за несплату за рахунками відключили воду Шостому флоту США.

Водопостачальна організація м. Гаета в провінції Латіна (Італія) припинила постачання води Шостому Флоту США, стверджуючи, що американська військово-морська база, що розміщена в Гаеті, не сплачує за рахунками, передає радіо "Свобода". Повідомляється, що основна проблема із неплатежами виникла внаслідок рахунків, які американське командування бази відмовилося оплачувати. Мова йде про постачання прісної води на борт приписаного до бази ВМС США в Гаеті сторожового корабля La Salle. Прісну воду на борт корабля доставляє місцевий портовий оператор з Гаети, який згодом виставляє рахунок водопостачальній організації Acqualatina, а та, у свою чергу, пред'являє його до оплати командуванню бази.

Портовий оператор виставив завищені рахунки за понаднормові роботи з водопостачання, тобто по вечерах і у вихідні дні. Американське командування вирішило, що рахунки є "роздуті".

Префект міста Латіна, до якого територіально відноситься база ВМС в Гаеті, терміново скликав нараду за участю представників сторін з метою пошуку виходу з становища, що створилося. Якщо найближчим часом не вдасться прийти до угоди і відновити нормальне водопостачання, американське командування бази загрожує звернутися безпосередньо до посольства США в Римі, тоді як Міністерство оборони Італії пильно стежить за розвитком ситуації.

За рішенням префекта в надзвичайному режимі водоподача була тимчасово відновлена для запобігання загрозі військовій безпеці.

Шостий флот США - оперативне з'єднання американських військово-морських сил у Європі. Штаб квартира розташовується в Неаполі. Створений у 1950 р., коли ескадра ВМС США, що перебувала в Середземному морі з часів Другої світової війни, була перетворена в Шостий американський флот. Із 2004 р. штаб Шостого флоту діє як єдина організація з штабом Американських морських сил у Європі. Командувач флотом одночасно є заступником командувача Американськими морськими силами у Європі. Обидва командувачі займають відповідні пости у військовій організації НАТО.