ua en ru

У Ірані п'ятеро прихильників опозиції засуджені до страти.

У Ірані п'ятеро прихильників опозиції засуджено до страти. Як повідомили представники суду, вони обвинувачуються в причетності до безладів в червні 2009 р., одразу після президентських виборів в країні. Представники суду також зазначили, що 81 людину засуджено до тюремних строків до 15 років.
Вироки можуть бути оскаржені, передає Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ. Імена засуджених не уточнюються.
Нагадаємо, в Ірані пройшли масові судові процеси над обвинуваченими в причетності до вуличних мітингів, що відбулися після президентських виборів 12 червня ц.р. 1 серпня понад 100 прихильників опозиції, обвинувачених в причетності до післявиборних безладів, уперше з'явилися перед судом. Їм були пред'явлені різні обвинувачення - від участі в безладах до змови проти влади. Лідери опозиції виступили з критикою судового процесу, назвавши його "показовим". Зокрема, як і раніше впливовий екс-президент Ірану Мохаммад Хатинамі заявив, що суд над учасниками маніфестацій "суперечить конституції, законам і правам громадян".
Іранська опозиція відмовилася визнати офіційні результати червневих виборів, які принесли перемогу Махмуду Ахмадінежаду. Президент Ірану офіційно вступив на посаду на другий термін 5 серпня 2009 р.