ua en ru

Найближчим часом Росія відмовиться від спроб залучити Україну до СНД, ЄЕП та Митного союзу, - С.Тєрьохін.

Проект Єдиного економічного простору (ЄЕП) - це один з тупікових проектів, схожий на СНД - перехідний буфер між СРСР та ситуацією, коли нові країни повністю використовують право свого суверенітету. "Коли це право не буде ставитись під сумнів, як це робиться Кремлем протягом останнього десятиріччя, тоді можна буде вести мову про економічну, гуманітарну інтеграцію, а потім - політичну та військову", - заявив в коментарі РБК-Україна голова комітету Верховної Ради з питань податковой та митної політики Сергій Тєрьохін.

На його думку, такого проекту як ЄЕП не існує. "Він є віртуальним. Проект фактично закінчив свою роботу ще в 2006 р.", - додав депутат.

"Нагадаю, що в мене, як в уповноваженого від України, в 2005 р. відбулись чотири зустрічі з представниками чотирьох найбільших країн СРСР (Україна, Казахстан, Росія та Білорусь). Тоді Україна, в рамках ЄЕП запропонувала спочатку зробити один великий крок - створити зону вільної торгівлі між нашими країнами без вилучень та обмежень, як передумову подальшої інтеграції наших економік. На жаль, РФ не погодилась з цією позицією, що не можна сказати про представників Білорусі і Казахстану - вони підтримали пропозицію", - зауважив колишній міністр економіки України.

Він нагадав, що тоді Росія пропонувала створити для керування зовнішньоекономічною політикою наших країн наднаціональний орган, керівництво яким здійснювалось за принципом акціонерного товариства. "За формулою, що запропонувала Росія, у неї було 67% голосів в цьому органі. Таким чином Україна не мала б жодного впливу в прийнятті будь-яких рішень", - зазначив парламентарій.

Він також нагадав, що Україна на це не погодилась і запропонувала в рамках зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень пакет "14+5". "В цьому пакеті 14 проектів стосувалися безпосередньо зони вільної торгівлі, а п'ять проектів стосувались гуманітарних питань, в тому числі - скасування будь-яких обмежень в міграційних процесах між країнами-учасницями. Однак, на останній зустрічі, де серйозно обговорювалась можливість створення ЄЕП, позиція Росії полягала в тому, що без створення наднаціонального органу мова про створення ЄЕП йти не може", - наголосив С.Тєрьохін.

Говорячи про Митний союз, він зазначив, що, оскільки просування проекту ЄЕП нема, то Кремль вигадав інший - Митний союз, який теоретично повинен бути частиною ЄЕП. "Казахстан та Білорусь підтримали скасування мит та податків всередині союзу, але не погодились віддати суверенні права на встановлення мит і зборів при імпорті-експорті товарів з третіх країн на їх територію. РФ, в свою чергу заявила про введення винятків та обмежень", - сказав депутат.

Найкраще, на думку С.Тєрьохіна, позицію Росії демонструє мито при поставці сирої нафти з РФ в Білорусь. "Варто нагадати, що Олександр Лукашенко, замість того, аби купувати нафту в РФ, домовився про поставки з Венесуели. Тобто, постачання нафти через океан в Одесу, а потім по території Украіни до Білорусі О.Лукашенко вважає вигіднішим, ніж поставка російської нафти напряму, навіть в межах Митного союзу", - відзначив голова профільного комітету ВР.

Тому, на його думку, Митного союзу як такого немає, а є дивна конструкція, де більша країна диктує свої фіскальні правила меншим країнам. "Якщо Митний союз не працює в межах формально союзної держави Росії та Білорусі, то як можна говорити про те, що він запрацює з Україною", - підсумував С.Тєрьохін.