ua en ru

В зоні АТО виявлені десятки місць масових поховань і концтаборів, влаштованих бойовиками, - СБУ

 В зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі Служба безпеки України виявила десятки місць масових поховань і концтаборів, влаштованих бойовиками.

В зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі Служба безпеки України виявила десятки місць масових поховань і концтаборів, влаштованих бойовиками. Про це сьогодні журналістам у Києві повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський в ході представлення карти "Злочинів проти людяності на території Луганської і Донецької областей" за період з 14 квітня до 1 жовтня 2014 року, передає кореспондент РБК-Україна.

"Мова йде про десятки місць поховань, катівень і концтаборів. Це лише попередня інформація. Ми не можемо сказати, що ця цифра є остаточною. Вона все ще встановлюється і, я думаю, що остаточна цифра буде названа тільки після того, як окупована територія буде звільнена", - сказав він.

За словами Лубківського, на карті зібрані найбільш резонансні злочини проти людяності, які вчинили терористи і російські агресори на Донбасі. Зокрема, представлено 26 місць розташування в'язниць, катівень і концтаборів терористів.

Крім цього, представлені масові поховання військовослужбовців Збройних сил України. Так, за його словами, станом на 30 вересня кількість виявлених місць поховань становить 25, а ймовірне кількість похованих тіл - понад 150.

Зокрема, серед 25 загиблих під урочищем Савур-Могила, в населеному пункті Перемога - 50 загиблих, у м. Харцизьк - 50. Також було виявлено масове поховання під Иловайском і в селі Гранітне.

Однак, за словами Лубківського, ця кількість не є остаточним.

Створення карти, як він зазначив, ґрунтується на свідченнях місцевих жителів, результати допитів затриманих бойовиків і космічних знімках.

Нагадаємо, за даними РНБО, в Слов'янську (Донецька область) виявлено три масові поховання.

В зоні АТО виявлені десятки місць масових поховань і концтаборів, влаштованих бойовиками, - СБУ