ua en ru

У Житомирській обл. СБУ виявила схему розтрати керівниками сільгосппідприємств лізингового майна

Службою безпеки України виявлена схема розтрати керівниками сільгосппідприємств лізингового майна, що належить державному відкритому акціонерному товариству "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" (всеукраїнська державна компанія, що надає сільгоспвиробникам послуги оренди з правом викупу сільськогосподарської техніки), передає кореспондент РБК-Україна.
Як повідомила прес-група УСБ України в Житомирській області, згідно з укладеними з НАК угод, ряд господарств Житомирської та Київської областей отримали техніку на умовах сплати всіх лізингових платежів, у тому числі повної вартості техніки. Тільки після закінчення терміну дії договорів та за умови своєчасного виконання всіх фінансових зобов'язань майно перейшло б у їхню власність.
Проте співробітниками УСБУ встановлено, що посадові особи окремих господарств роками не платили обов'язкові лізингові платежі, у тому числі і в частині відшкодування вартості техніки, продавали юридично чужу власність третім особам, а отримані кошти привласнювали. Серед протиправно реалізованого майна - дорога сільськогосподарська техніка: зернозбиральні комбайни, трактори різних марок, навантажувачі, міні-цехи т.д.
Державна компанія "НАК "Украгролізинг" зазнала мільйонних збитків.
Управлінням СБ України в Житомирській області порушено 5 кримінальних справ за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання посадовим положенням) Кримінального кодексу України.
Досудове слідство по одному з цих кримінальних справ вже завершено, матеріали відносно директора двох товариств з обмеженою відповідальністю (Попільнянський район, Житомирська обл.), який протиправно реалізував державну техніку вартістю понад 600 тис. грн, передано до суду.
В даний час встановлюються інші епізоди протиправного відчуження державного майна.