ua en ru

В жертву ЄС буде принесено українське машинобудування, - Медведчук

Крах вітчизняного машинобудування призведе не тільки до колосальних економічних втрат, але і до серйозних соціальних проблем. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

Він нагадав слова міністра економічного розвитку і торгівлі України Павла Шеремети, який ще наприкінці червня заявив, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС Україна може втратити машинобудування, так як більшість цих підприємств знаходиться на сході.

"В України існують перспективи нарощування поставок в ЄС певних видів продукції, особливо аграрної, але чи варто було проводити індустріалізацію, відновлювати промисловість після Великої Вітчизняної війни, щоб перетворитися в аграрний придаток Європи?", - розмірковує політик.

За словами Медведчука, на частку загального машинобудування на кінець 2013 року припадало близько 8% ВВП України. "Це автомобільне, транспортне, важке машинобудування, станкоінструментальна промисловість та електротехніка. На машинобудування припадає до 15% промислової продукції. 70,3 млрд грн склала виручка найбільших підприємств машинобудування у 2012 році", - підкреслив він.

Також політик нагадав, що до кризи 2008-2009 років в машинобудуванні були зайняті до 22% усіх найманих працівників і зараз стає незрозумілим, куди дівати цю величезну армію потенційних безробітних.