ua en ru

У Південній Кореї відбуваються президентські вибори

У Південній Кореї стартували президентські вибори. Голосування почалося о 6:00 за місцевим часом (23:00 за Києвом).
За посаду глави держави борються шість кандидатів, проте основна боротьба розгорнеться між представницею правлячої партії "Сенурі" Пак Кин Хе і кандидатом від ліберальної Об'єднаної демократичної партії Мун Чже Ін.

За даними опитувань, обидва кандидати йдуть практично нарівні. У разі якщо перемогу здобуде Пак Кин Хе, вона стане першою жінкою-президентом в історії країни.

Вибори в Південній Кореї - це перш за все свято, а вже потім політика. Суміш карнавалу і різдвяних гулянь. У морозні дні натовп розігрівають запальними танцями зі сцени і теплими напоями із легкою закускою в азіатському стилі. Незважаючи на мінус десять, цю президентську кампанію називають найжаркішій. Кандидати - повна протилежність один одному. Ті, хто в жовтому - голосують за Мун Чже Іна - опозиціонера, лідер Об'єднаної демократичної партії, син перебіжчика з КНДР, в минулому юрист і правозахисник. Він непримиренний противник нинішньої консервативної влади на чолі з президентом Лі Мен Баком і прихильник м'якого курсу відносно Пхеньяну.

Головний опонент Мун Чже Іна - лідер правлячої партії Сенурі Пак Кин Хе, дочка знаменитого південнокорейського генерала Пак Чон Хі - реформатора, автора південнокорейського економічного дива і диктатора, убитого після третього замаху в 1979 році. Її прихильників легко впізнати за червоними шарфами. Опора Пак Кин Хе - багата еліта і заможний середній клас. По духу передвиборної платформи - це Маргарет Тетчер з азіатським обличчям. Вона обіцяє в умовах насування глобальної економічної кризи управляти країною "турботливою материнської рукою", і це подобається не тільки прекрасній половині південнокорейців.

Читайте також: Товарообіг сільгосппродукції між Україною та Південною Кореєю за 9 міс. 2012 р. збільшився в п'ять разів- до 215 млн дол