ua en ru

У Південному Судані повстанці захопили кілька нафтових свердловин у штаті Юніті

Повстанці захопили нафтові свердловини в южносуданском штаті Юнити, які раніше на цьому тижні були закриті через йдуть боїв, передає Reuters з посиланням на міністра нафти Південного Судану Стівена Діеу Дау.

"Деякі нафтові свердловини в руках солдатів-повстанців, лояльних колишньому віце-президенту Рієку Мачару, і ми побоюємося, що вони заподіють шкоду виробництву або навколишньому середовищу", - сказав Диеу Дау. Раніше він повідомляв, що у зв'язку із зіткненнями обсяг видобутку в штаті Юніті знизився на 45 тис. бар. в день і склав 200 тис. бар.

За даними Організації Об'єднаних Націй, у Південному Судані тисячі людей загинули у зіткненнях, які тривають вже 12 днів. Конфлікт розгорівся вночі 14 грудня ц.р. між членами президентської охорони в столиці країни м. Джуба. 15 грудня Президент Сальва Кіїр заявив, що невідомі почали стрілянину під час наради правлячої партії "Народна армія звільнення Судану".

Президент звинуватив колишнього прем'єр-міністра країни Мачара, звільненого в липні ц.р., в організації державного перевороту. Однак сам Мачара відкидає ці звинувачення.

Однією з причин конфлікту вважаються етнічні суперечності в країні: президент Кіір являє народності дінка, в той час як Мачара належить до племені нуер. З цього моменту етнополітичні зіткнення поширилися на половину з десяти штатів Південного Судану. Світові лідери закликають керівників протиборчих сил покласти край насильству.

Південний Судан мирно відокремився від Судану в 2011 р. за підсумками референдуму, на якому 98,83% населення проголосували за незалежність. Цьому рішенню передувало підписання мирної угоди з центральним урядом Судану в 2005р. в Хартумі.

До цього повстанці на півдні тоді ще єдиного Судану протягом десятиліть боролися проти панування Півночі, який намагався проводити арабізацію та ісламізацію Півдня, де панувало негритянське населення і зусиллями англійського колоніального уряду поширювалась християнська релігія.