ua en ru

В Ємені в ході зіткнень між шиїтами і салафітами загинули щонайменше 55 людей

Кількість загиблих за 4 дні зіткнень між шиїтами і салафітами на півночі Ємену склала не менше 55 осіб, передає Reuters. Незважаючи на всі зусилля влади країни припинити конфлікт, ситуація в значній мірі вийшла з-під їх контролю.

Минулого тижня шиїтські бойовики з організації "Аль-Хусі" почали атаку на місто Дамадж, де більшість населення становлять салафіти, послідовники радикальної течії в сунітському ісламі. Представники військових спочатку заявляли, що угода про припинення вогню між угрупованнями має вступити в силу з 1 листопада, однак пізніше салафіти повідомили, що зіткнення тривали 2 листопада і що не менш 55 осіб з їх боку були вбиті артилерійським вогнем. Про втрати з шиїтської сторони відомостей немає.

Як заявив лідер урядової комісії з врегулювання конфлікту, повстанці з "Аль-Хусі" намагалися домогтися звільнення шести своїх соратників, захоплених в полон ще одним просалафітським угрупованням з клану Ахмар, що базується в сусідній провінції Омран. Всі шестеро були звільнені після втручання Президента Ємену Абду Раббі Масура Хаді.

В опублікованій раніше заяві "Аль-Хусі" угруповання звинувачує салафітів в підбурюванні та розпалюванні релігійної ворожнечі шляхом залучення в Дамадж іноземних найманців. Салафіти стверджують, що іноземці приїжджають вивчати ісламську теологію. Вони також заявляють, що артилерія шиїтів веде вогонь по студентським гуртожиткам.

Крім зіткнень між прихильниками різних гілок ісламу на півночі, актуальними для Ємену є протистояння сепаратистським угрупованням на півдні країни, а також боротьба з місцевим підрозділом "Аль-Кайєди", яку США вважають найбільш шкідливим з усіх відділень всесвітньої терористичної організації.