ua en ru

В Ємені число жертв нападу бойовиків-ісламістів на військову базу досягло 185 осіб

У Ємені кількість убитих солдатів урядової армії при нападі бойовиків-ісламістів на пункт контролю берегової охорони і вогневу позицію артилерії в адміністративному центрі провінції Абьян м. Зінджібар досягло 185 чоловік. У відповідь вогнем було знищено 32 екстреміста афілійованої з ультрарадикальною міжнародною терористичною організацією "Аль-Кайєда" угрупування "Ансар Аш-Шарія" ("Послідовники шаріату"). У полон терористами були взяті 55 єменських військових, передає Associated Press з посиланням на джерело у військовому командуванні країни. Раніше повідомлялося про 139 загиблих.

На думку неназваного представника уряду Ємену, атаки спрямовані на дестабілізацію ситуації в країні після дострокового обрання нового Президента Абд Раббо Мансура Хаді, церемонія інавгурації якого пройшла 27 лютого ц.р. Дана подія ознаменувала завершення ери Алі Абдулли Салеха, який беззмінно керував Єменом протягом останніх 33 років. Тепер перед новим главою держави, термін повноважень якого закінчиться вже через два роки, стоїть завдання створити нову конституцію країни, а також організувати вільні вибори.

23 листопада 2011 р. ще Президент Ємену Салех підписав у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді угоду з представниками опозиції про передачу влади. Угоду про мирну передачу влади в Ємені було розроблено за ініціативою Ради співробітництва арабських держав Перської затоки. Вона гарантувала Салеху і членам його сім'ї імунітет від кримінального переслідування в обмін на передачу влади Хаді, який тоді займав пост віце-президента країни.