ua en ru

В Японії споживчі ціни в серпні 2013 р. виросли на 0,8%

Споживчі ціни в Японії в серпні 2013 р. виросли на 0,8% в порівнянні з серпнем минулого року, передає ВВС.

Споживчі ціни в Японії продовжили своє зростання в серпні, як і протягом попередніх трьох місяців, що виявилося успіхом уряду в його спробах подолати роки дефляції.

За винятком продовольства, ціни на споживчі товари в Японії зросли на 0,8% за вказаний місяць відносно серпня 2012 р.

Зростання цін викликане головним чином подорожчанням електроенергії. Японія для забезпечення електроенергією після зупинки атомних електростанцій користується в основному імпортом енергоносіїв.

Однак на тлі ослаблення ієни, що подешевшала на 25% по відношенню до долара за період з листопада 2012 р., імпорт став дорожче.

Падіння ієни було викликано головним чином активної монетарної політикою нового уряду Японії, який розраховує на досягнення двопроцентної інфляції в спробі пожвавлення японської економіки.

За даними Бюро статистики Японії, ціни на паливо, електрику і воду зросли на 6% в серпні 2013 р. порівняно з серпнем 2012 р. Якщо не вважати продовольство і паливо, споживчі ціни впали на 0,1% в порівнянні з минулим роком.

"Зростання інфляції є все ще значною мірою відображенням скорочення товарообігу у минулому році", - вважає японський економіст з Capital Economics Марсель Тилиан.

Економіка Японії була схильна дефляції протягом більшої частини останніх двох десятиліть.

За квартал з квітня по червень 2013 р. японська економіка зросла на 0,9% порівняно з тим же періодом минулого року, що більше прогнозованих 0,6%. Це дає підстави для прогнозу річного зростання економіки Японії на рівні 3,8%.