ua en ru

Фондові торги В Японії 17 грудня закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,83%

Фондові торги в Японії закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,83%. Незважаючи на те, що ієна третій торговий день продовжує зміцнюватися, позитивні макроекономічні дані з США та Європи підстьобнули токійську фондову біржу.

Однак головною темою для інвесторів залишається рішення Федеральної резервної системи (ФРС) США про долю програми "кількісного пом'якшення" (QE3), яка очікується 18 грудня. За підсумками засідання профільного Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС стане ясно, чи буде QE3 скорочена зараз, або ж цей крок відстрочать мінімум до кінця січня наступного року.

З одного боку, Федрезерв не раз висловлював бажання "відтягнути" урізання стимулюючої програми. Але, з іншого боку, макроекономічна статистика по ринку праці США показала курс американської економіки на відновлення. Однак останні дні позитивні показники не викликають побоювання трейдерів - вони змирилися з тим, що урізання QE3 рано чи пізно відбудеться, але відновлення світової економіки - так чи інакше хороший знак.

Дані по продуктивності праці в США за липень-вересень 2013 р. показали зростання на 3% в перерахунку на річні темпи. Це найкращий показник з кінця 2009 р. Американське ж промвиробництво виросло в листопаді на 1,1% в місячному численні - теж рекорд, на цей раз з листопада 2013 р.

Крім того, агентство Markit опублікувало напередодні індекси ділової активності (PMI) за грудень 2013 р. у Німеччині, Франції та єврозоні. Якщо французький показник продовжує зниження (до 47,0 пункту), то в Німеччині і зоні євро в цілому помітна стабілізація економічної системи (зростання до 55,2 і 52,1 відповідно).

Ймовірно, зростання Nikkei також допомогло і заяву японського уряду про закупівлю нових озброєнь (безпілотників, всюдиходів-амфібій) у зв'язку з прийняттям нової програми національної безпеки.

У трійці лідерів за підсумками сесії 17 грудня 2013 р. в Токіо знаходяться хімічний концерн Sumitomo Chemical Co. (+6,6%), машинобудівна корпорація JTEKT (+5,8%) і сталеливарні заводи Nisshin Steel (+4,8%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити виробника фотоапаратів і оргтехніки Ricoh (-2,1%), девелопера Tokyo Tatemono (-2,0%) і легендарного виробника електроніки Sony (-1,1%).

Котирування японських автовиробників показали переважно підвищення. Акції Nissan Motor подешевшали на 0,7%, котирування Mitsubishi Motors зросли на 1,4%, ціна паперів Toyota Motor підвищилася на 0,7%, а ринкова капіталізація Honda Motor зросла також на 0,7%.

За підсумками торгів 17 грудня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,83% і склав 15278,63 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,09 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,97 ієни/дол.