ua en ru

В.Янукович: У разі підтвердження судом провини Ю.Тимошенко, вона повинна понести покарання у повній мірі

Президент України Віктор Янукович увечері 19 січня, в ефірі CNN International пояснив причини порушення кримінальних справ стосовно представників опозиції і запевнив, що хотів би почути виправдувальний вирок у справі про зловживання екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко. Втім, у разі підтвердження судом її вини, за словами Президента, вона повинна понести покарання у повній мірі, пише в сьогоднішньому випуску "Комерсант-Україна".

Серед іншого, журналіст Джим Кленсі попросив главу держави прокоментувати кримінальне переслідування лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. У відповідь В.Янукович несподівано висловився на підтримку екс-прем'єра. "Юлія Тимошенко знайде можливість захистити себе (у суді), і я - один з тих, хто зацікавлений в тому, щоб це сталося. Я хотів би, щоб вона довела, що звинувачення проти неї неправдиві", - заявив він.

За словами Президента, судове рішення не підлягає сумніву, а це означає коректність як виправдувального, так і обвинувального вироку. "Якщо суд визнає її винною, вона повинна буде понести відповідальність, як і будь-яка інша людина", - додав В.Янукович. Варто відзначити, що в іншій частині інтерв'ю глава держави визнав недосконалість існуючої судової системи. "Нам все ще належить реформувати судову систему, щоб подолати корупцію", - сказав Президент.

Як відзначає видання, в команді Ю.Тимошенко не вірять у щирість заяв глави держави.

У ході інтерв'ю журналіст CNN нагадав Президенту про те, що, "на думку багатьох українців, нинішня стабільність здобуто ціною демократії". Віктор Янукович відповів, що демократичні зміни останніх років незворотні: "Україна взяла курс на демократію і продовжить йти цією дорогою. А звинувачення (на адресу влади), які ми чуємо останнім часом, - це тимчасові невдачі".

Примітно, що саме демократизація країни, на думку В.Януковича, є однією з головних причин порушення кримінальних справ відносно колишніх чиновників, які допустили в минулому порушення закону. "Ми повинні пояснити всім в Україні, що жити треба відповідно до закону, тому що верховенство права - одна з головних умов демократії. Звичайно, це відбувається болісно, і часто надто політизоване. Але ми пройдемо цей період", - заявив Президент.