ua en ru

В.Янукович підписав закон про ратифікацію угоди між Україною і Гвінеєю про взаємну охорону секретної інформації

Президент України Віктор Янукович підписав закон № 2728-VI про ратифікацію угоди між Україною і Гвінеєю про взаємну охорону секретної інформації, повідомляє прес-служба Президента України.
Верховна Рада України (ВР) ухвалила закон "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Екваторіальна Гвінея про взаємну охорону секретної інформації".
За відповідне рішення проголосували 308 з 420 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.
Угода встановлює еквіваленти грифів секретності, які використовуються в Україні та в Республіці Екваторіальна Гвінея, передбачає порядок взаємного обміну і поводження з секретною інформацією, візитів представників двох держав, визначає компетентні органи сторін, відповідальні за реалізацію положень угоди, процедурні питання тощо.
Зокрема, відповідно до угоди, сторони зобов´язуються охороняти одержану і спільно створену секретну інформацію згідно з їх національним законодавством, стандартами інформаційної безпеки та цією угодою. Секретна інформація, обмін якою здійснюють Сторони, використовується тільки для цілей, обумовлених при її передачі. До секретної інформації, відповідно до документа, можуть мати доступ тільки ті особи, чиї офіційні обов´язки цього потребують, і які мають допуск відповідного рівня.
Згідно з Угодою, секретна інформація, одержана від іншої Сторони, не передається третій стороні без попередньої письмової згоди Сторони-джерела.
Окрім того, сторони повинні зобов´язати уповноважених суб´єктів своїх держав, що здійснюють співробітництво, пов´язане з обміном секретною інформацією, визначати у контрактах стосовно такого співробітництва заходи щодо взаємної охорони секретної інформації.
Суб´єктами виконання угоди є органи державної влади, підприємства, установи та організації, які відповідно до законодавства України провадять діяльність, пов´язану з державною таємницею, та отримали дозвіл на передачу секретної інформації іноземному партнеру.
Визначений в угоді порядок інформаційного обміну надає компетентним органам України та Республіки Екваторіальна Гвінея можливість забезпечувати належний державний контроль за дотриманням суб´єктами співробітництва вимог національного законодавства сторін у процесі обміну секретною інформацією.