ua en ru

В.Янукович підписав зміни до закону про нотаріат щодо реєстрації заповітів

Президент України Виктор Янукович підписав закон № 2527-VІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів", - повідомляє прес-служба голови держави.

Законодавчим актом внесено зміни до Цивільного кодексу та закону "Про нотаріат".
Зокрема, змінами до статей 1247 та 1304 Цивільного кодексу пропонується визначити, що заповіти, посвідчені нотаріусами або іншими посадовими, службовими особами, визначеними у статтях 1251 - 1252 цього Кодексу, а також відомості про спадкові договори підлягають обов´язковій державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом міністрів України.

Згідно зі статтею 8 Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів будь-яка особа має право, за умови пред´явлення свідоцтва (чи іншого документа, що підтверджує факт смерті заповідача), отримати зі спадкового реєстру інформацію про характер і дату складення заповіту, нотаріуса, якому передано на зберігання заповіт. Законом внесено відповідні зміни до статті 8 Закону "Про нотаріат", які визначають, що будь-якій особі, навіть якщо вона не є спадкоємцем за законом (при наявності свідоцтва про смерть), але вважає себе ймовірним спадкоємцем за заповітом, гарантується право з´ясувати факт наявності заповіту і місце його зберігання.

Окрім того, внесено зміни до статей 56 і 57 закону "Про нотаріат", що передбачають обов´язок реєстрації заповітів у Спадковому реєстрі.