ua en ru

В.Янукович очікує, що план дій щодо безвізового режиму з ЄС буде підготовлений до саміту Україна-ЄС 22 листопада 2010 р

Президент України Віктор Янукович очікує, що план дій щодо безвізового режиму з ЄС буде підготовлений до саміту Україна-ЄС, який відбудеться 22 листопада 2010 р. Про це він повідомив у Брюселі під час зустрічі із Президентом Європейської Радди Германом Ван Ромпеєм, повідомляє прес-служба Президента України.
"Вже розпочато підготовку плану дій щодо безвізового режиму, який, ми очікуємо, буде підготовлений до наступного саміту Україна - ЄС у листопаді цього року", - наголосив В.Янукович.
Також він зазначив, що ключовими питаннями зустрічі були переговори щодо інтеграції України до Європейського Союзу та підписання угоди про асоціацію. "Ми намагаємося підготувати такий документ, який би не мав аналогів у практиці Євросоюзу ... Ми виступаємо за таку зону вільної торгівлі, яка передбачатиме поступову інтеграцію економіки України до спільного ринку Євросоюзу", - підкреслив він.
Зі свого боку, президент Європейської Ради зазначив активність своїх контактів з Президентом України. "Наші регулярні зустрічі демонструють, що у відносинах між Україною та ЄС продовжується позитивна динаміка", - сказав він.
На переконання президента Європейської Ради, про готовність України розвиватися та шукати належні виходи із ситуації свідчить також досягнута з МВФ угода щодо програми stand by. За словами Г.Ван Ромпея, виконання критеріїв цієї угоди також дасть можливість ЄС просуватися у питанні надання Україні макроекономічної допомоги.
"Ми бачимо, що Україна йде вперед шляхом реформ, і Євросоюз готовий підтримати Україну на цій дорозі через надання і економічних, і фінансових засобів допомоги", - наголосив він.
За його словами, під час сьогоднішньої зустрічі йшлося також про важливість гарантування незалежності судової влади та свободи ЗМІ. "Україна має спадщину відкритого суспільства, і цю спадщину треба розбудовувати далі", - сказав він.
Президент Європейської Ради окремо наголосив на важливості проведення в Україні чесних та відкритих місцевих виборів 31 жовтня. У цьому контексті він подякував Президенту України за його ініціативу щодо внесення поправок до закону про місцеві вибори.
Під час сьогоднішньої розмови сторони, окрім того, відзначили важливість продовження співпраці України та ЄС у питаннях врегулювання Придністровського конфлікту. Йшлося також про те, що Росія залишається стратегічним партнером і України, і ЄС.
Співрозмовники також детально обговорили проведення чергового саміту Україна-ЄС, запланованого на 22 листопада 2010 р.
"Я подякував Президенту Януковичу за увагу до продовження переговорів щодо укладання угоди про асоціацію, яка повинна включати найпросунутішу угоду про вільну торгівлю, яку ЄС укладав до сьогодні", - сказав Г.Ван Ромпей.
На його переконання, це не лише дасть Україні доступ до європейських ринків, але й створить цілу систему інструментів, які дадуть нашій державі можливість модернізувати економіку, наближуючи її до європейського рівня. "Ми зробимо все, що можливо - як з боку Євросоюзу, так і, впевнений, з боку України, щоб саміт Україна - ЄС став справжнім успіхом", - сказав Г.Ван Ромпей.