ua en ru

У ТСК пропонують у новій Конституції дозволити Раді ухвалювати закони більшістю голосів від "кворуму" присутніх на засіданні нардепів

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України дозволити Верховній Раді України ухвалювати звичайні законодавчі акти більшістю від присутніх на засіданні народних депутатів, за умови присутності більшості нардепів від конституційного складу.

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України дозволити Верховній Раді України ухвалювати звичайні законодавчі акти більшістю від присутніх на засіданні народних депутатів, за умови присутності більшості нардепів від конституційного складу. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка, яка подається як альтернативна, пропонує прописати у статті 91 Конституції України норму, згідно з якою Верховна Рада України ухвалює: закони звичайні, закони органічні та закони про внесення змін до Конституції України (конституційні закони).

"Звичайні закони, постанови та інші акти Верховна Рада України ухвалює більшістю від присутніх на засіданні народних депутатів, за умови присутності більшості народних депутатів від конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією", - йдеться в альтернативній поправці.

Тобто, якщо на засіданні Ради присутні, наприклад 226 нардепів від 450 конституційного складу, то закон вважається схваленим, якщо за нього проголосувало 114 парламентарів. Якщо на засіданні присутні 240 нардепів, то законодавчий акт, відповідно, ухвалюється 121 голосом "за".

У свою чергу як пропонується , органічні закони Рада ухвалює більшістю від конституційного складу (наприклад, 226 голосами від 450 конституційного складу). А конституційні закони ухвалюються в порядку, передбаченому розділом XIII Конституції України.

"Органічними є закони, які визначають організацію і порядок проведення виборів та референдумів в Україні; статус, порядок організації та діяльності органів державної влади та посадових осіб, що передбачені Конституцією України; судоустрій та статус суддів; адміністративно-територіальний устрій та засади місцевого самоврядування; підстави набуття і припинення громадянства України; порядок застосування мов в Україні; організація та порядок використання Збройних сил України; закон про кримінальну відповідальність та інші закони у випадках, передбачених Конституцією України", - йдеться у альтернативній поправці.

Крім того Рада більшістю від конституційного складу може прийняти рішення про прийняття будь-якого іншого закону як органічного. Закони про внесення змін до органічних законів чи їх скасування приймаються як органічні закони.

Другий альтернативний варіант пропонує зазначити у статті 91 Конституції, що Рада приймає рішення про утворення, реорганізацію та ліквідацію судів загальної юрисдикції, встановлення їх мережі, визначення чисельності суддів Верховного суду України, Верховна Рада України приймає 3/5 від її конституційного складу (наприклад, 270 голосів від 450 конституційного складу).

Також цей альтернативний варіант передбачає, що закони про регламент ВР, про порядок організації та проведення виборів і референдумів, про Кабінет міністрів України, про місцеве самоврядування, про судоустрій та статус суддів, про Конституційний суд України, про прокуратуру, про Державне бюро розслідувань, інші закони, які визначають повноваження, організацію та порядок діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, судів, прокуратури, Державного бюро розслідувань Рада приймає 3/5 голосів від її конституційного складу (наприклад, 270 голосів від 450 конституційного складу).

Третя альтернативна поправка передбачає пропонує у статті 91 Конституції України зафіксувати, що Верховна Рада не менше як 2/3 голосів від конституційного складу (наприклад 300 голосів від 450 конституційного складу) приймає кодекси, які мають вищу юридичну силу ніж закони та інші нормативно-правові акти. Особливості ухвалення та застосування кодексів встановлюється законом.

Крім того, згідно з таблицею, поправка, яка подається як основна, пропонує викласти статтю 91 нової Конституції у такій редакції "Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією".

Нагадаємо, у діючій Конституції у статті 91 діючої Конституції сказано, що Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків, передбачених цією Конституцією.