ua en ru

У ТСК пропонують у новій Конституції дозволити Президенту за погодженням з прем'єром вносити подання в Раду на призначення голови НБУ

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України надати право Президенту України за погодженням з прем'єр-міністром вносити подання про призначення та звільнення Верховною Радою України голови Національного банку України.

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України надати право Президенту України за погодженням з прем'єр-міністром вносити подання про призначення та звільнення Верховною Радою України голови Національного банку України. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка, яка подається як основна, пропонує внести в пункт 12 статті 106 Конституції положення, згідно з яким Президент України вносить подання про призначення на посаду та звільнення з посади Верховною Радою України голови Національного банку України; а також призначає на посади та звільняє з посад половину складу ради НБУ.

Проте існує дві альтернативні пропозиції до пункту 16 статті 106 Конституції. Одна з них передбачає, що Президент за погодженням з прем'єр-міністром України вносить подання про призначення на посаду та звільнення з посади Верховною Радою голови Національного банку України; а також призначає на посади та звільняє з посад половину складу ради Національного банку України.
Інша альтернативна поправка пропонує передбачити, що Президент лише призначає половину складу ради НБУ.

Нагадаємо, у діючій Конституції у пункті 12 статті 106 зазначається, що Президент України призначає на посади та звільняє з посад половину складу ради Національного банку України.