ua en ru

У ТСК пропонують у новій Конституції надати право Раді призначати голів АМКУ та Держкомтелерадіо без подання Президента

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України передати Верховній Раді України право призначати та звільняти голів Антимонопольного комітету України та Державного комітету телебачення і радіомовлення України без відповідного подання кандидатури Президентом України

В тимчасовій спеціальній комісії (ТСК) Верховної Ради з напрацювання проекту змін до Конституції України пропонують у новій Конституції України передати Верховній Раді України право призначати та звільняти голів Антимонопольного комітету України та Державного комітету телебачення і радіомовлення України без відповідного подання кандидатури Президентом України. Про це йдеться у зведеній таблиці поправок і пропозицій до Основного закону, яку підготувала ТСК і яка є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, згідно з таблицею, поправка, яка подається як альтернативна, пропонує у пункту 12 статті 85 Конституції прописати, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та звільнення з посади голови Антимонопольного комітету України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Проте інші альтернативні поправка до цієї статті все ж пропонують прописати, що Рада призначає голів АМКУ та Держкомтелерадіо за поданням Президента України.

"Призначення на посади та звільнення з посад за поданням Президента України Голови Антимонопольного комітету України, голів та членів національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сферах зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг", - йдеться у поправці.

Інша альтернативна поправка передбачає формулювання, за яким Рада лише "надає згоду на призначення на посади та звільнення з посад Президентом України голови Антимонопольного комітету України, голови Фонду державного майна та ресурсів України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України".

Також існують інші альтернативні варіанти внесення поправок до статті 106 Конституції, які передбачають , що Президент України вносить подання про призначення на посаду та звільнення з посади Верховною Радою голови АМКУ, голів та членів національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сферах зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг за погодженням з прем'єр-міністром України.

Інший альтернативний варіант змін до статті 106 Конституції пропонує, щоб Президент України призначав та звільняв з посад голову АМКУ, голову ФДМУ, Держкомтелерадіо; голову фонду державного майна України та голову Служби безпеки України за згодою тільки Верховної Ради.

Крім того, згідно з таблицею, поправка, яка подається як основна, пропонує в статті 85 Конституції прописати, що Верховна Рада взагалі не бере участі у призначенні голови АМКУ, а лише призначає за поданням Президента України та звільняє прем'єр-міністра України; та призначає за поданням прем'єра та звільняє з посад членів кабінету міністрів.

Нагадаємо, у пункту 12 статті 85 діючої Конституції зазначається, що до повноважень Верховної Ради України належить: призначення за поданням Президента України прем'єр-міністра України, міністра оборони України, міністра закордонних справ України, призначення за поданням прем'єр-міністра України інших членів Кабінету міністрів України, голови Антимонопольного комітету України, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України, голови Фонду державного майна України, звільнення зазначених осіб з посад.

У статті 106 діючої Конституції повноваження Президента України щодо подання кандидатури голови АМКУ взагалі не прописані.

Як повідомив РБК-Україна секретар ТСК щодо змін до Конституції, позафракційний нардепи Юрій Дерев'янко, дана таблиця спрямована на підпис спікеру Верховної Ради України Олександру Турчинову.