ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект, згідно з яким ініціювати імпічмент Президента можуть 90 нардепів

У Верховній Раді України сьогодні зареєстровано законопроект № 9066, ініційований народним депутатом від НУ-НС Арсенієм Яценюком, про порядок імпічменту Президента України, повідомляє прес-служба Фронту змін.

Законопроект передбачає, що ініціювати початок процедури імпічменту президента може 1 / 5 конституційного складу парламенту (90 народних депутатів). Подальша процедура передбачає 226 голосів для усунення президента з поста, як це і визначено статтею 111 Конституції України, а рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту приймається не менш як 3 \ 4 конституційного складу парламенту.
Крім того, законопроект визначає порядок діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії щодо імпічменту президента, правовий статус спеціального прокурора, спеціальних слідчих, голови, заступника голови, секретаря та інших членів спеціальної тимчасової слідчої комісії, задіяних у процедурі імпічменту президента.
Також, згідно із законопроектом, пропонується забезпечити відкритість і гласність процесу імпічменту президента, а спеціальна тимчасова слідча комісія повинна провести свою роботу у формі відкритих засідань, і відповідні рішення ухвалюються народними депутатами відкритим поіменним голосуванням.