ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 9387 від 1 листопада 2011 р. Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги. Текст відповідного проекту закону опубліковано на сайті ВР.

Так, законопроект визначає загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги як сукупність організаційно об'єднаних органів управління, служб, установ охорони здоров'я, підрозділів, їх працівників, інших осіб, які в межах службових обов'язків надають невідкладну, зокрема медичну допомогу, забезпечують здійснення термінових організаційних, діагностичних ілікувальних заходів, спрямованих на надання екстреної медичної допомоги пацієнтам та постраждалим, які в невідкладному стані, у тому числі при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
Також законопроект визначає структуру загальнодержавної служби надання екстреної медичної допомоги. До її складу входять: служба медицини катастроф - структурний підрозділ центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, що забезпечує надання екстреної медичної допомоги постраждалим, які перебувають у невідкладному стані, при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
служба швидкої медичної допомоги - структурний підрозділ центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, який забезпечує організацію та управління наданням екстреної медичної допомоги пацієнтам та постраждалим, які в невідкладному стані, на місці події (дзвінка) та / або під час їх транспортування до установ охорони здоров'я, надають екстрену медичну допомогу, у тому числі при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.
Основними завданнями системи є:
надання екстреної медичної допомоги пацієнтам та постраждалим на місці події (дзвінка) та / або під час їх транспортування до установ охорони здоров'я, які надають екстрену медичну допомогу, забезпечення послідовності та безперервності надання екстреної медичної допомоги пацієнтам та постраждалим на догоспітальному етапі і під час госпіталізації в заклади охорони здоров'я , які надають екстрену медичну допомогу;
ліквідація медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.
Для отримання екстреної медичної допомоги особа, яка потребує її надання, звертається за телефонним номером виклику екстреної медичної допомоги або за єдиним телефонним номером виклику екстреної допомоги 112.
Особи з обмеженими фізичними можливостями використовують для виклику екстреної медичної допомоги доступні їм засоби зв'язку.
Громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, екстрена медична допомога надається безкоштовно.
Крім того, проект закону визначає, що Кабінет міністрів Україні
Кабінет Міністрів України:
забезпечує реалізацію державної політики щодо розвитку системи на території держави і визначає порядок:
- Застосування авіаційних, водних, автомобільних санітарних транспортних засобів (далі - санітарний транспорт);
- Використання структурними підрозділами системи радіочастотного ресурсу;
- Взаємодії закладів охорони здоров'я з аварійно-рятувальними службами та підрозділами міністерств і відомств, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій при ліквідації наслідків надзвичайної ситуації;
- Медичного супроводу офіційних заходів;
- Стверджує примірне положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
Закон вступає в силу з 1 січня 2013 року.